Het 'gestolen' schilderij van de skyline van Dubai

Het Dubai Frame haalt niet eens de top tien van hoogste gebouwen in Dubai, maar is wel een van de opvallendste. ©BELGAIMAGE

De skyline in Dubai is een nieuw pronkgebouw rijker: het Dubai Frame, een schilderijlijst van 150 meter hoog. De Mexicaanse architect stuurde wel zijn kat naar de opening.

Het hoogste gebouw van het golfstaatje is het Dubai Frame niet. Tot nader order blijft dat de Burj Khalifa, een toren van 828 meter hoog die 1,5 miljard dollar gekost heeft. Zelfs de top tien haalt het nieuwe stergebouw niet, met zijn hoogte van 150 meter en prijskaartje van ‘amper’ 45 miljoen dollar. Desalniettemin moet het een van de meest spectaculaire gebouwen zijn die de afgelopen tien jaar in de Verenigde Arabische Emiraten werden opgetrokken. Of wellicht in de hele wereld. Het Dubai Frame, neergepoot in het 45 voetbalvelden grote Zabeel Park, heeft immers de vorm van een schilderijkader.

Het opvallende gouden gebouw bestaat uit twee torens met daartussen een 93 meter lange brug die helemaal van glas is. Via een panoramische lift komen de bezoekers op het uitkijkpunt op 150 meter hoogte. Doordat het bovenste gedeelte daarvan vrijwel volledig van glas is, lijkt het alsof je aan het wandelen bent door de lucht. Dat biedt een panoramisch uitzicht over zowel het oude als het nieuwe gedeelte van Dubai. Op het gelijkvloers van het Dubai Frame bevindt zich een museum over de geschiedenis van de Emiraten.

Dubai Frame

Het Dubai Frame bestaat uit twee torens die op 150 meter hoogte worden verbonden met een 93 meter lange brug van glas, waardoor het lijkt alsof je door de lucht wandelt. Het ‘lege schilderijkader’ is een kritiek op de blingblingarchitectuur in Dubai.

Op de opening van het gebouw deze week herhaalden de autoriteiten de ambitie van 2 miljoen bezoekers per jaar voor het nieuwe stergebouw. Opvallende afwezige op die inhuldiging was Fernando Donis, de Mexicaanse architect van het Dubai Frame. Hij won in 2008 de architectuurwedstrijd, georganiseerd door het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp en een architectenafdeling van de Verenigde Naties. Donis’ ontwerp - een ‘anti-iconisch’ gebouw, als antwoord op de blingblingarchitectuur in het centrum van Dubai - werd gekozen uit 900 inzendingen. De Mexicaan had daarvoor al aan grote projecten gewerkt met de Nederlandse sterarchitect Rem Koolhaas.

Ondanks zijn adelbrieven en de wedstrijdoverwinning liep het helemaal mis tussen Donis en de autoriteiten. Dubai verplichtte hem een contract te tekenen waarin hij afstand moest nemen van zijn intellectueel eigendomsrecht. Hij mocht de werf ook nooit bezoeken of het project als zijn eigen werk promoten. De Mexicaan weigerde, waarop Dubai in zee ging met het ingenieursbedrijf Hyder. In de Britse krant The Guardian noemt Donis ‘zijn’ Dubai Frame ‘het meest gestolen gebouw aller tijden’.

De autoriteiten verplichtten de architect een contract te tekenen waarin hij afstand moest nemen van zijn intellectueel eigendomsrecht. Hij mocht de werf ook nooit bezoeken.

Het doet hem pijn aan het hart dat ze met zijn gebouw aan de haal zijn gegaan, zegt Fernando Donis. ‘De impact op de skyline lijkt precies zoals wij ons hadden voorgesteld. Natuurlijk zouden we willen dat het gebouw wat subtieler was, een beetje minder decoratief, maar het doet precies wat ik wilde. Ik had er verdorie graag deel van willen uitmaken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud