Huis Guiette in Antwerpen is werelderfgoed

Huis Guiette. ©Provincie Antwerpen

Het huis Guiette in Antwerpen, van de hand van architect Le Corbusier, is door Unesco tot werelderfgoed verklaard.

De VN-organisatie Unesco heeft het werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier erkend als werelderfgoed. Het gaat om 17 ontwerpen in zeven landen, van Frankrijk over Duitsland tot India en Japan. Unesco wil daarmee de universele kracht van de architect aantonen.

In België komt het huis Guiette in de Antwerpse Populierenlaan op de lijst terecht. Het huis, in privé-handen, is het enig bewaarde bouwwerk van Le Corbusier in België. Het dateert van 1926. De woning werd gebouwd als woonhuis en atelier voor de Antwerpse schilder René Guiette. Het is één van de vroegere werken van Le Corbusier en werd in 1978 al beschermd als monument.

De belangrijkste voorbeelden van zijn uitverkoren ideeën, zowel geprezen als verguisd, zijn de 'Villa Savoy' (in Poissy), de kapel 'Notre-Dame-du-Haut' (Ronchamp), het 'Complexe du Capitole' (Chandigarh, India) en het klooster 'Sainte-Marie-de-la-Tourette' (Eveux). Ook het museum voor westerse kunst in Tokio behoren voortaan tot de gebouwen van groot historisch en cultureel belang.

Le Corbusier, in 1887 geboren als Charles Édouard Jeanneret-Gris, was een Zwitsers-Franse architect. Belangrijk voor zijn ontwikkeling waren onder anderen de Parijse 'betonarchitect' Auguste Perret, de Duitser Peter Behrens, voor wie destijds ook Walter Gropius en Ludwig Mies van der Rohe werkten, en de Franse avant-gardekunstenaars. Hij overleed in 1965.

Le Corbusier was een van de eerste architecten die over heel de wereld bouwwerken optrok. Als architect en stedenbouwkundige maar ook als schilder, beeldhouwer en schrijver, bouwde hij voornamelijk in Frankrijk, India en Zwitserland, maar ook in Duitsland, Argentinië, Brazilië, Rusland, Irak en Tunesië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud