Ruim 800 monumenten openen de deuren

Verschillende herenhuizen op de bekende Antwerpse Cogels-Osylei openen ook de deuren.

Wie een zondags uitje plant, vindt vandaag zijn gading met de Open Monumentendag. Meer dan 800 monumenten in Vlaanderen openen de deuren voor de 27e editie. Nieuw dit jaar is dat er niet langer een centraal thema is.

Open Monumentendag krijgt vanaf dit jaar een nieuwe aanpak, zonder centraal thema. Na 26 jaar werd het moeilijk om steeds opnieuw origineel uit de hoek te komen. Daarom wordt de Open Monumentendag breed opengetrokken. Iedereen die in een monument woont of werkt, kan de deuren ervan openzetten.

Zetten onder meer de deuren open: de Stoomstroopfabriek in Borgloon, Ons Huis in Gent, enkele mooie privéwoningen in Eeklo, de Paterssite in Sint-Niklaas, de Begijnhofkerken in Mechelen, de 'Transfo' in Zwevegem, de papierfabriek in Huizingen ... Extra aandacht gaat er ook naar monumenten die bedreigd of slecht onderhouden zijn, en bij vorige Open Monumentendagen wat uit de boot vielen.

Jaarlijks lokt de dag zowat 450.000 kijklustigen. Voor meer informatie: www.openmonumenten.be.

Ook in Wallonië worden de monumenten in de bloemetjes gezeten. 'Les Journées du Patrimoine' vinden er het hele weekend plaats onder de noemer 'D'un monde à l'autre, 1713-1830'. Brussel komt volgend weekend aan bod. In de hoofdstad staan de Open Monumentendagen in het teken van ateliers, fabrieken en kantoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect