Yvonne Farrell en Shelley McNamara winnen Pritzker-architectuurprijs

Yvonne Farrell en Shelley McNamara (foto 2018). ©AFP

De Ierse architecten Yvonne Farrell (69) en Shelley McNamara (68) hebben de Pritzker Prize gewonnen. Die wordt gemeenzaam de Nobelprijs voor architectuur genoemd.

De twee architecten richtten in 1978 in Dublin hun bureau Grafton Architects op. Ze studeerden beiden aan de School of Architecture van University College Dublin (UCD). Ze zijn vooral bekend voor hun ontwerpen van universiteiten.

De jury loofde de beide architecten voor hun brede visie op hun metier. 'Hun gebouwen zijn altijd goede buren die een bijdrage leveren tot de ontwikkeling van een groot gebied', zeggen de juryleden. Ze verwijzen naar North King Street Housing in Dublin. Dat is ontworpen met een binnenplaats waar voorbijgangers even de drukte van de omliggende straten kunnen vergeten.

Nog volgens de jury dragen de twee vrouwen de doelstellingen van de Pritzker Prize hoog in het vaandel: architectuur beschouwen als een voortdurende dienstverlening aan de mensheid. In een interview omschreef Farrell de rol van de architect als iemand die de noden en dromen van mensen vertaalt naar realisaties.

Tot de bekendste projecten van het bureau behoren de University of Limerick Medical School en een nieuwe campus voor de universiteit van Lima (UTEC) in Peru. Ook opmerkelijk is het ontwerp voor de  Universita Luigi Bocconi School of Economics in Milaan. Ze ontwierpen het gebouw als een grote markthal waar professoren, studenten en Milanezen elkaar vrijelijk kunnen ontmoeten. Het gebouw kreeg in 2008 de prijs van Best World Building.

Op dit moment werkt Grafton Architects onder meer aan The Marshall Building voor de London School of Economics.

Vorig jaar ging de onderscheiding naar de Japanse architect Arata Isozaki.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud