Zelden in de intellectuele en culturele geschiedenis is een decennium zo bedolven onder postume roem als de twenties. Met de tentoonstelling ‘1920S!’ zoomt de Bundeskunsthalle in Bonn in op die zinderende periode. Daarbij komen opvallend veel vrouwen in beeld.
De expo ‘Ode aan Antwerpen’ in Utrecht illustreert de grote impact van Antwerpse kunstenaars op de Hollandse schilderkunst. Tachtig topwerken uit de 16de en 17de eeuw illustreren de schoonheid van die uitwisseling.
Vincent van Gogh woonde de laatste twee maanden van zijn leven in Auvers-sur-Oise, waar hij elke dag minstens één schilderij maakte. Het Van Gogh Museum in Amsterdam toont er vijftig in een pakkend requiem.
De Britse kunstenaar Henry Moore was een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw. Hij omarmde traditie en vernieuwing. Museum Beelden aan Zee in Den Haag brengt een stijlvol overzicht van zijn oeuvre.
Firenze was de hoofdstad van de renaissance, met kunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo. Ook daarna werd er nog knappe zij het enigszins stereotiepe kunst gemaakt, toont de expo 'Barok in Firenze' in Bozar.
Ze is de artistiek directeur van Kanal in Brussel, straks het grootste museum voor hedendaagse kunst in Europa. Dat wekt fascinatie op, en afgunst. Ontbijt met De Tijd.
De Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus houdt ervan te verbinden en te verwarren. In cultuurhuis de Warande laat hij de bezoeker nadenken over de bizarre regels die hij hen oplegt. De opdracht is meteen ook de titel van de tentoonstelling: ‘Don’t Tell Me Not to Tell You What to Do.’
De bovenste zeven panelen van 'De aanbidding van het Lam Gods' van Jan en Hubert van Eyck zijn verhuisd van de Sint-Baafskathedraal naar het MSK in Gent. Daar worden ze de komende drie jaar gerestaureerd.
Door een gelukkig toeval konden Karine en Fernand Huts meer dan 25 jaar geleden een kleine collectie Cobra-schilderijen kopen. Die groeide uit tot een imposante verzameling. Vanaf dinsdag is ze te bekijken in het nieuwe Cobra-depot in Antwerpen.
De Zuid-Koreaanse kunstenares Haegue Yang en haar Britse collega Grace Ndiritu palmen met twee expo's het S.M.A.K. in Gent in. In sterke installaties en sculpturen gaan ze op zoek naar spiritualiteit.
Het Roger Raveel Museum brengt in de groepstentoonstelling 'Unreadiness' met John Murphy, Jan Vercruysse en Nel Aerts twee generaties samen. 'Het is een spel van verhullen en onthullen, dat baadt in een melancholische stemming.'
De jezuïeten waren in de 17de eeuw in Antwerpen onmisbaar om de macht van het katholieke geloof in ere te herstellen. Het stadsfestival Barokke Influencers vertelt hun verhaal, waarin Rubens een hoofdrol speelt.
Een wandeling door het dorp. De draaimolens op de kermis. Een koppel in de huiskamer. De Vlaamse expressionisten waren meestervertellers van het dagelijkse leven. Kunstmuseum Den Haag vertelt hun verhalen in de expo ‘Heerlijke herinneringen’.
In haar eerste overzichtsexpo in het Leuvense Museum M transformeert kunstenaar Leen Voet anekdotes in iets persoonlijks. Hoewel haar werk nooit rechtstreeks over de verhoudingen tussen man en vrouw gaat, bevraagt ze die posities.
Bij Barbé Gallery in Gent presenteert Thomas Renwart zijn solotentoonstelling ‘Highway Vagabond’. De werken bestaan uit textiel, maar hij noemt zichzelf liever een visuele verhalenverteller dan een textielkunstenaar. De expo vertrekt vanuit zijn nieuwste fictieve personage: een camp cowboy.
Het beroemde reliëf van Jef Lambeaux in het Paviljoen der Menselijke Driften is in april opnieuw toegankelijk in het Jubelpark in Brussel. Met dank aan het kunstenaarscollectief BARRA Movement.
Andy Warhol en Jean-Michel Basquiat maakten in de jaren tachtig samen 161 schilderijen. Fondation Louis Vuitton vertelt het verhaal van hun intense samenwerking, die abrupt eindigde toen The New York Times een negatieve recensie publiceerde.
In de expo ‘De Windstoot’ buigt Museum Dr. Guislain in Gent zich met het Kunstencentrum Wit.h. over de macht van de beperking en de denkwereld van CRIP-kunstenaars. Krijgen outsiders ooit echt een plaats in de kunst? ‘Er is meer aandacht voor, maar onze barricade is broodnodig.’
Toen het impressionisme in 1886 dood werd verklaard, raasde een rollercoaster van kunstvernieuwingen door Europa. De National Gallery in Londen toont hoe kunstenaars als Cézanne, Matisse en Gauguin de moderniteit inluidden.