Borremans: ‘Niemand moet me zeggen wat ik moet doen'

Er werd geopperd dat Borremans gezien de politieke omstandigheden zijn tentoonstelling beter niet naar Israël bracht ©Eric de Mildt

Ondanks veel kritiek van zijn vakgenoten gaat binnenkort toch de overzichtstentoonstelling van Michaël Borremans van start in Tel Aviv. ‘Als er één plek is waar mijn werk nu het meest op zijn plaats is, dan is het hier in Israël’, klinkt het.

Schilder Michaël Borremans (50) bouwde deze week zijn succestentoonstelling ‘As Sweet As It Gets’ - goed voor 145.000 bezoekers in  Brussel - op in Tel Aviv. Ondanks een golf van kritiek die hij de voorbije maanden over zich heen kreeg. ‘Ik vond dat allemaal erg betuttelend en beledigend omdat mensen ervan uitgingen dat ik geen mening had. Terwijl ik hier twee jaar over heb nagedacht’, klinkt het in een weekendinterview met De Tijd.

‘Als er één plek is waar mijn werk nu het meest op zijn plaats is, dan is het hier in Israël’, benadrukt de kunstenaar. ‘Ik wil solidair zijn met de vele mensen in Israël die zoals ik gekant zijn tegen de kolonisatiepolitiek van hun leiders en zich willen inzetten voor de Palestijnse zaak.

Borremans maakte ter plaatse ook een schilderij dat hij schonk aan de directeur van een nog te bouwen museum in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Het schilderwerk beeldt een uitgestrekte arm af van iemand met een sinaasappel in zijn hand. Een subtiele knipoog naar zijn criticasters.

Zijn vakgenoten die vonden dat het beter was uit Israël weg te blijven. ‘Alain Platel had in een krant een nogal betuttelende brief geschreven, met de suggestie om te gaan schilderen in Gaza. Maar daar hebben ze geen museum. Hij zal het graag lezen, maar hij heeft me dus op ideeën gebracht.’

Lees meer in de zaterdagkrant van 30 augustus

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud