Brugge stelt nieuwe cultuurhal voor

De nieuwe expohal wordt ontworpen door het architectenduo Robbrecht en Daem en de Brugse architect Olivier Salens. ©MakeMe

Er komt een nieuwe tentoonstellingshal in Brugge, een project van 45 miljoen euro. De hal komt op de Garenmarkt en moet tegen eind 2024 klaar zijn.

Brugge krijgt eind 2024 een nieuwe tentoonstellingshal. De stad stelde maandag de plannen voor BRUSK voor, de naam die het museum zal krijgen. Het project zal 45 miljoen euro kosten. Vlaanderen trekt een subsidie van 27,2 miljoen euro uit.

De nieuwe cultuurtempel komt op de Garenmarkt, waar nu nog een school staat die naar een locatie verderop verhuist. In de loop van volgend jaar gaat de school tegen de grond en maakt ze plaats voor de hal: een ontwerp van de Brugse architect Olivier Salens en het architectenduo Robbrecht en Daem, dat ook het Concertgebouw in Brugge ontwierp.

45 miljoen
prijskaartje
Het project zal 45 miljoen euro kosten. Vlaanderen komt tussen met een subsidie van 27,2 miljoen euro.

Op vraag van de stad Brugge zijn de tentoonstellingszalen zeer ruim, zodat er internationaal rondreizende tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, van zowel klassieke als hedendaagse werken. De zalen, die zich op de eerste verdieping bevinden, kunnen ook opgedeeld worden in kleinere ruimtes. De zalen zullen plaats bieden voor uitzonderlijk grote kunstwerken tot wel 15 meter hoog en 70 meter lang.

Het gelijkvloers biedt ruimte aan het onthaal, de ticketing, de bookshop, een kinderatelier, een educatieve ruimte, een auditorium en een restaurant. De benedenverdieping geeft uit op het terras en het nieuwe park.

Acroniem

De tentoonstellingshal zal de naam BRUSK dragen, een acroniem met verschillende mogelijkheden, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 'Het staat voor voor Brugge Stedelijke Kunsten, maar ook voor Brugge Schone Kunsten.'

Nu de opdracht is gegund, wordt werk gemaakt van de omgevingsvergunningaanvraag. 'We hechten belang aan de omwonenden en voorzien verschillende overlegmomenten', zegt De fauw. De bouw van de nieuwe tentoonstellingshal gaat begin 2023 van start. Eind 2024 zou de museumsite moeten klaar zijn. 'Deze nieuwe site zal het sluitstuk vormen van het vernieuwde Brugse museumkwartier, met onder meer de renovatie van het Groeningemuseum', aldus De fauw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud