Brusselse regering zoekt kunstwerken voor Citroënmuseum

©Saskia Vanderstichele

De Brusselse regering roept privéverzamelaars op hun collecties hedendaagse kunst in bruikleen te geven aan het toekomstige museum in het Citroëngebouw.

Tegen 2018 opent in de Brusselse kanaalzone een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst. De Brusselse regering kocht daarvoor het Citroëngebouw op het IJzerplein. In de bevoegde commissie van het Brussels Parlement deed minister-president Rudi Vervoort - de politieke vader van het ‘Citroënmuseum’ - gisteren een opmerkelijke oproep. Hij vraagt privéverzamelaars om hun hedendaagse kunstwerken in bruikleen te geven voor het toekomstige museum. Vervoort had gehoopt uit de federale kunstcollectie te kunnen putten, maar de N-VA wil daar niet van weten.

Het museum zou 15.000 vierkante meter beslaan - de showroom en een deel van het industriële gedeelte. De oppervlakte werd becijferd in overleg met de wetenschappelijke diensten van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Daarnaast is 40.000 vierkante meter gereserveerd voor woningen. Binnen de huizenblokken komt er een landschapsplein.

Het akkoord met de autobouwer PSA, waarvan de regering de site kocht, slaat volgens Vervoort op de aankoop van de volledige site. Over de prijs kon hij nog niets zeggen. De concretisering van het contract is voor deze zomer. Bij de prijsbepaling is ook rekening gehouden met eventuele bodemverontreiniging.

De PSA-groep verhuist naar het TACT-terrein iets verderop in de kanaalzone, dat eigendom is van de Haven van Brussel. De autogroep zal daar beschikken over een terrein van zo’n 5.000 vierkante meter. PSA blijft alvast tot januari 2017 in het huidige gebouw zitten. Intussen wordt er op de nieuwe site gebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud