De culturele missie van Google

©Olivier Anbergen

Het Google Cultural Institute werkt aan een charmeoffensief in ons land. De kunststichting van de internetreus presenteert zichzelf dezer dagen in Bozar aan Belgische musea die hun collectie digitaal willen ontsluiten.

Het Google Cultural Institute is voor een blitzbezoek in Brussel. In Bozar staat voor enkele dagen een mobiel laboratorium opgesteld, een compacte versie van wat de stichting in Parijs doet. Het doel: de Belgische culturele sector veroveren. Momenteel telt het Google Cultural Institute negen partners in ons land. Dat zijn musea die reeds gebruik maakten van de technologieën die de internetreus sinds 2011 in Parijs ontwikkelt op vraag van musea en kunstenaars die hun werken digitaal willen ontsluiten.

Google Street View is een krachtig promotiemiddel om mensen die ons niet kennen, bij ons te krijgen.
Willem Degraeve
Directeur Stripmuseum

Een van die toepassingen is de Museum View Trolley. Een exemplaar van dat rondrijdende wagentje is in Bozar te zien. Het filmt musea aan de binnenkant en plaatst de beelden vervolgens op Google Street View. Het Stripmuseum in Brussel was het eerste Belgische museum dat met een expo op Street View stond. ‘Meer dan 80 procent van ons publiek bestaat uit buitenlanders’, zegt directeur Willem Degraeve. ‘Veel toeristen gebruiken Street View op reis. Het is een krachtig promotiemiddel om mensen die ons niet kennen, bij ons te krijgen.’

©Olivier Anbergen

Laat dat laatste precies de missie van Google zijn: kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Het internetbedrijf werkt kosteloos voor musea en erfgoedinstellingen. Het Google Cultural Institute is een non-profit-organisatie. Elk museum of iedere kunstenaar met een goed idee, is welkom in Parijs. Daar staat een team van 25 ingenieurs klaar om hoogtechnologische dromen in realiteit om te zetten. De ingenieurs bouwen mobiele apps voor musea, 3D-scanners die kunstwerken digitaliseren en camera’s die kunstwerken fotograferen. In Bozar kregen we een fraaie demonstratie van de camera Gigapixel die kunstwerken in hoge resolutie fotografeert. De database van Gigapixel bestaat momenteel uit 130 objecten. Daarbij zitten meesterwerken van Breugel en een plafondschildering die Marc Chagall in de jaren 1960 maakte in de Parijse Opera. Op grote schermen in Bozar zag het resultaat er verbluffend uit.

©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen
De Museum View Trolley aan het werk. ©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen
©Olivier Anbergen

De mensen van Google Cultural institute voeren de komende dagen gesprekken met geïnteresseerde musea in België. In Flanders Fields zou graag opnieuw met de stichting samenwerken, zegt Piet Chielens van het onderzoekscentrum van het museum in Ieper. Google hielp het oorlogsmuseum eerder met het opzetten van een database van oorlogsslachtoffers. Bozar voert verregaande gesprekken voor een samenwerking. ‘Bepaalde ruimtes van het Paleis voor Schone Kunsten, zoals onze Henry Le Boeufzaal, zullen binnenkort wellicht online te bezoeken zijn met Street View’, zegt woordvoerster Leen Daems. ‘Het is ook mogelijk om op de website van het Cultural Institute online tentoonstellingen te plaatsen. Hiervoor zullen we waarschijnlijk een expo samenstellen met beelden van onze archiefstukken, op basis van een tentoonstelling die we in 2014 organiseerden. Ook een expo van de architecturale hoogtepunten van het gebouw behoort tot de mogelijkheden.’

Het is moeilijk te geloven dat een mastodont als Google al dat werk gratis doet voor de culturele sector. Zit er dan geen addertje onder het gras? Google beschikt over een gigantische beeldbank vol kunst. Wat met het copyright op al die werken? ‘Daar blijven we van af’, aldus Pierre Caessa van het Google Cultural Institute.

Piet Chielens van In Flanders Fields wil oprecht geloven in de goede intenties van de internetreus. ‘Ze hebben lering getrokken uit het copyright-gevecht dat ze jaren heben gevoerd met uitgevers over hun digitale bibliotheek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud