'Een van onze grootste kunstenaars ooit'

Foto Belga ©BELGA

Kunstminnend Vlaanderen reageert met grote droefenis op het overlijden van Roger Raveel. Vlaams minister-president Kris Peeters noemt Raveel 'een van onze grootste kunstenaars ooit'.

Peeters betuigt namens de Vlaamse regering zijn 'diepste medeleven' aan de familie en vrienden van Roger Raveel.

'Roger Raveel was een groot schilder-graficus-sculpteur, vernieuwend en eigentijds in de kunst. Met een koppige eigenheid deed hij geen artistieke toegevingen. Er lag een bijna ondraaglijke spanning in zijn werk, die uitdrukking gaf aan de complexiteit van het leven. Daardoor sprak iedereen met veel bewondering over hem. Hij leeft voort in zijn kunstwerken, en in het Roger Raveelmuseum, meer dan ooit een eerbetoon aan een van onze grootste kunstenaars ooit', aldus Peeters.

Vlaamse reus

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) reageert 'met grote droefnis' op het overlijden van kunstenaar Roger Raveel. 'Zijn overlijden is een trieste dag voor Vlaanderen, België en de kunsten, maar een grote geeft nooit de geest', zegt ze.

'Ik had de eer Roger Raveel verschillende keren te mogen ontmoeten. Hij was een Vlaamse reus, een internationaal icoon voor de kunsten. Met een Nieuwe Visie, die objecten en de omgeving op een originele, ongebruikelijke manier in beeld bracht. Met frisse kleuren maar ook met zogenaamde blinde vlekken. Daarbij werd hij vaak geïnspireerd door de Leie en Machelen, maar zijn werk sprak universeel aan.'

'Hij was ook een warme persoonlijkheid, een zachtmoedige, bescheiden man die heerlijk kon vertellen over kunst en engagement. Zijn gezegende leeftijd doet vermoeden dat de passie voor de kunst een hevig vuur is dat tomeloze energie geeft.'

'De tientallen meesterwerken, zijn eigen museum, en zijn openbare werken - ik denk aan Vive La Sociale in de Brusselse metro Mérode - zullen ons blijven inspireren', aldus de minister van Cultuur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud