Europese miljoenen voor Belgische cultuur

Creative Europe, het kaderprogramma van de EU voor steun aan cultuur en media, heeft de afgelopen weken bekendgemaakt welke organisaties het in principe tot 2020 zal steunen. Belgische netwerken en samenwerkingsprojecten krijgen 7,5 miljoen euro steun.

Creative Europe kreeg in totaal 754 aanvragen binnen, en zal uiteindelijk 50,7 miljoen euro (op jaarbasis) verdelen onder 159 organisaties. Uit België zijn tien netwerken, vier samenwerkingsprojecten en één platform bij de gelukkigen. Zij halen samen jaarlijks 7,5 miljoen euro binnen, of 14,79 pct van de middelen.

"De toekenning van deze subsidies maakt voor mij duidelijk hoezeer Europa de kwaliteit en het professionele niveau van onze organisaties in de creatieve sector weet te appreciëren. Daar kan ik alleen maar trots op zijn," reageerde Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz.

De merendeel van de subsidies is weggelegd voor de samenwerkingsprojecten. In België springen "Departures and Arrivals" van danseres Anne Teresa De Keersmaeker (PARTS vzw) en het "European Opera Digital Project" eruit met een jaarlijkse bijdrage van bijna 2 miljoen euro.

Omdat heel wat nationale overheden flink gesnoeid hadden in subsidies voor de culturele sector, hechtte Creative Europe bij deze ronde veel belang aan de economische duurzaamheid van de aanvragen. Ook de aanpassing aan digitale technologieën en innovatieve publiekswerving stonden centraal.

Hoewel het totale budget ongeveer gelijk bleef, werden heel wat bestaande netwerken en samenwerkingen drooggelegd. Twee slachtoffers zijn het Zweedse netwerk van culturele centra Trans Europe Halles en het Nederlandse kunstopleidingsnetwerk Elia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud