Friezen trappen hun cultuurjaar af

In het gebouw Lan fan taal heeft de Britse kunstenaar Tim Etchells drie verbonden kunstwerken ontworpen, die de diversiteit van taal vieren. ©ANP

Een elfstedentocht lijkt er ook dit jaar weer niet in te zitten, maar de culturele hoofdstad van Europa hebben de Friezen wel. Leeuwarden trapte het één jaar durende evenement LF2018 gisteren feestelijk af.

Een 'iepen mienskip', een open samenleving, wordt het komende jaar het centrale thema van de tentoonstellingen en culturele evenementen die Leeuwarden te bieden heeft. Volgens directeur Oeds Westerhof wortelt dat thema in de financieel-economische crisis in Europa van de voorbije jaren. De mensen moeten meer van onderuit voor zichzelf en hun samenleving zorgen, en daarin kunnen de Friezen het voorbeeld tonen.

Centraal in ‘Leeuwarden-Fryslân 2018’ (LF2018) staat de vraag hoe die 'mienskip' moet omgaan met de veranderende wereld, natuur en maatschappij. Zo is er de voorstelling 'Kening fan'e greide' (Koning van het grasland) gemaakt, waarin het probleem van de dalende biodiversiteit wordt aangekaart aan de hand van de grutto (weidevogel) die niet meer kan aarden in het monotone Nederlandse weidelandschap. Een breed burgerinitiatief probeert daar iets aan te doen.

De theatervoorstelling 'Lost in the Greenhouse' gaat over Friese en Poolse arbeiders die samen werken in de groentenserres bij Sexbierum. Ook zij vormen een gemeenschap, een mienskip, die plots verstoord wordt wanneer een lijk wordt ontdekt.

Leeuwarden grijpt het evenement ook aan om het verhaal te vertellen van een lokale beroemdheid, de beruchte spionne Mata Hari. De expo ‘Mata Hari, de mythe en het meisje’ vertelt het hele verhaal van Margaretha Zelle, de dochter van een hoedenverkoper uit Leeuwarden die in het begin van de 20ste eeuw ’s werelds bekendste sekssymbool werd, maar in 1917 sneuvelde voor een Frans vuurpeloton.

Spektakel

Leeuwarden wordt ook het decor voor spektakel, bijvoorbeeld dankzij het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe, dat met vijftien meter hoge reuzen naar Friesland afreist.

En regisseur en theatermaker Jos Thie komt met honderd paarden. De dieren vervullen de hoofdrol in zijn voorstelling Stormruiter.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima openen Leeuwarden-Fryslan 2018, Culturele Hoofdstad van Europa. ©ANP

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima trapten LF2018 gisteravond af door in de Friese hoofdstad de klokken te luiden van de Oldehove, de scheve toren in Leeuwarden. Aansluitend luidden in heel Friesland kerkklokken. Ook de rest van de provincie staat het komende jaar immers in het teken van cultuur, met alles samen 250 evenementen en verschillende initiatieven van amateur-cultuurliefhebbers.

De organisatie van LF2018 verwacht dat de Culturele Hoofdstad vier miljoen bezoeken aan Friesland gaat opleveren en anderhalf miljoen meer overnachtingen dan normaal. Het evenement kost zeker 72 miljoen euro, opgebracht door overheden, Europese Unie, sponsors en schenkers. De kaartverkoop moet de rest doen.

Europa telt dit jaar overigens twee culturele hoofdsteden. Behalve Leeuwarden is dat de Maltese hoofdstad Valletta.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud