In Flanders Fields stapt 21ste eeuw binnen

In Flanders Fields: meer visuele prikkels, grotere ruimtes. ((c) Flanders Fields Museum)

Na zeven maanden renovatie heropent In Flanders Fields maandag zijn deuren in Ieper. Het museum over de Eerste Wereldoorlog trekt de kaart van het landschap als laatste getuige.

Minstens 600.000 mensen lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven in België. De helft daarvan ligt in de Westhoek begraven. Het museum In Flanders Fields, genoemd naar een gedicht van de Canadese oorlogssoldaat John McCrae, bewaart al sinds 1998 de band met dat oorlogsverleden. Maar een historisch museum moet met zijn tijd meegaan. Er komt immers heel wat op Ieper en de hele Westhoek af. In 2014 vieren we de 100ste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. In Flanders Fields was logistiek onvoldoende voorbereid op die herdenking. Te klein. Niet 21steeeuws genoeg en dus onvoldoende interactief en multimediaal.

Het vernieuwde oorlogsmuseum ligt nog steeds in de enorme Lakenhallen op de Ieperse markt. Een historische plek. De Lakenhallen hadden tussen 1914 en 1918 zwaar te lijden onder Duits artillerievuur. Het enorme gebouw werd pas in de jaren 60 tot de laatste vezel in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Een team van noAarchitecten, gevestigd in Brussel en Brugge, nam het gotische gebouw serieus onder handen. De ruimtes zijn veel groter dan vroeger. Er staan zelfs vier torens in het vernieuwde museum. In een daarvan worden bezoekers geconfronteerd met zwaar verminkte gezichten van getroffen soldaten.

Google Earth

Het grootste probleem van een museum over een oorlog die honderd jaar oud is: hoe prikkel je jonge mensen? 'Vroeger kende 65 procent van de bezoekers nog de eerste generatie die de oorlog had meegemaakt. Nu is dat nog 40 procent, dus moest er ingezet worden op de veranderende generatie', zegt coördinator Piet Chielens. Daarom trekt In Flanders Field vanaf maandag, wanneer het museum zijn deuren opent, de kaart van het landschap als laatste getuige van de oorlog van 14 -18. Zo kan de bezoeker - mits een toeslag van 2 euro - het Ieperse belfort voor het eerst beklimmen om greep te krijgen op het landschap. 'Dat moet dienen als een visuele prikkel, maar ook uitnodigen om de streek verder te exploreren', zegt Chielens. Ook in het museum wordt met het landschap gewerkt. Er hangen veel kaarten en 'In Flanders Earth' maakt gebruik van oude foto's toegepast op Google Earth.

Om de bezoeker nog nauwer te betrekken wordt het grote verhaal van de oorlog verteld door vier personages die allen kleine verhalen vertellen doorheen de chronologische expositie. Elke bezoeker ontvangt bij de start een elektronische armband, waarin een persoonlijke matrix wordt samengesteld op basis van zijn persoonsgegevens. Een computer neemt die gegevens op en vergelijkt die met een 500-tal verhalen uit een database van het museum.

Het vernieuwde In Flanders Fields mikt op 200.000 bezoekers per jaar, vooral uit België en Groot-Brittannië.

 

www.inflandersfields.be

Open vanaf 11 juni

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud