Naar 100 musea voor 50 euro per jaar

De museumpas van Rinus Van de Velde. ©RV DOC

Vanaf september is er een museumpas te koop waarmee meer dan 100 Belgische musea bezocht kunnen worden voor 50 euro per jaar.

De museumpas, museumPASSmusées heet hij officieel, biedt een jaar lang gratis toegang tot de vaste collecties van de deelnemende musea. Daarnaast kunnen pashouders gratis of met stevige korting naar tijdelijke tentoonstellingen. De pas is een gezamenlijk inititiatief van Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Bekende musea die meedoen zijn het Belgisch Stripmuseum, WIELS en KANAL in Brussel, het Fotomuseum in Antwerpen, Mu.ZEE in Oostende, Museum Dr. Guislain in Gent en Musée de la Photographie in Charleroi.

Met BOZAR, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en het SMAK in Gent zijn de onderhandelingen nog niet rond.

Eva Mouton

De opstartkost bedraagt 600.000 euro. De vier oprichtende vennoten (drie museumkoepels en de vrijetijdsorganisatie Publiq) brachten 100.000 euro in en leenden 300.000 bij een bank en PMV. Ook Vlaanderen en Wallonië leggen eenmalig bij.

Om de museumpas in september te kunnen lanceren zijn ook de inkomsten van de voorverkoop cruciaal. 6.000 exclusieve passen worden nu al in voorverkoop verkocht, ontworpen door kunstenaars Koen Vanmechelen, Jacques Charlier, Eva Mouton, Rinus Van de Velde, Vincent Glowinski en Sanam Khatibi. Deze pas is vanaf juni al geldig in een aantal musea. De voorverkoop start woensdag online.

In Nederland bestaat de museumpas al meer dan dertig jaar en heeft op dit moment meer dan een miljoen gebruikers. De Museumkaart is geldig in meer dan 400 Nederlandse musea en kost 59,90 euro per jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect