Advertentie

Nieuw werk Van Gogh voorgesteld

Voorstudie voor 'Worn Out'. ©REUTERS

In het Van Gogh Museum in Amsterdam is vanaf vrijdag een voorstudie voor de tekening 'Worn Out' van de Nederlandse schilder te zien. Een recente ontdekking.

De 'Studie voor Worn Out' uit 1882 is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die anoniem wil blijven. Hij vroeg het museum onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn tijd in Den Haag. De link met 'Worn Out' is volgens hem overduidelijk. De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen. 'Ook qua materiaalgebruik kom je alles tegen wat je in een Van Gogh-tekening uit die periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager en het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk.'

Hoekjes

De beschadigingen op de hoekjes op de achterzijde passen bij de manier waarop Van Gogh een vel papier met propjes stijfsel op zijn tekenplank bevestigde.

De laatste keer dat een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het betrof de Parijse tekening 'De heuvel van Montmartre met steengroeve' van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij - wat zeldzamer is - toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder: 'Zonsondergang bij Montmajour'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud