Open brief beschuldigt Kanal van seksisme

Kasia Redzisz moet de functie van artistiek directeur bij Kanal delen met een directeur van Centre Pompidou. Ze kwam nochtans als beste uit de selectieprocedure. ©Aunt Clausen

De beslissing van het museum Kanal-Centre Pompidou om tegen een expertenadvies in twee directeurs aan te duiden voor één functie zindert na. Dat de beste kandidaat, een jonge vrouw, een man van 66 jaar naast zich moet dulden, wekt beroering.

De zowat 600 ondertekenaars van de open brief, onder wie opvallend veel kunstenaars en curatoren, pikken het niet dat de raad van bestuur van Kanal tegen het besluit van een internationale expertenjury in voor een duobaan koos. Volgens de jury had Kasia Redzisz, een senior curator bij Tate Liverpool, de beste papieren om artistiek directeur te worden van het museum Kanal-Centre Pompidou in Brussel. De Poolse kreeg zes stemmen, terwijl vier stemmen gingen naar Bernard Blistène.

Haar koppelen aan een oudere man is een daad van seksisme en een flagrante belediging van haar deskundigheid en capaciteiten.
Open brief Engagement Arts

Die laatste trad de voorbije jaren als verbindingsman op tussen Kanal en zijn partner Centre Pompidou. De 66-jarige Fransman was de voorbije jaren directeur van het museum voor moderne kunst van Centre Pompidou. Het was bekend dat zijn contract bij het Parijse topmuseum eind deze maand afliep. De briefschrijvers van Engagement Arts suggereren dat de vacature in Kanal op maat van Blistène werd geschreven.

Het museum Kanal in de oude Citroëngarage in Brussel. ©Veerle Vercauteren for Fondation Kanal

Hoewel nooit sprake was van een duobaan besliste de raad van bestuur van Kanal, op voorspraak van algemeen directeur Yves Goldstein, de job aan beide kandidaten te geven. De open brief vraagt Kanal het oordeel van de jury te volgen en Kaisa Redzisz als enige artistiek directeur aan te stellen. 'Haar koppelen aan een oudere man (Redzisz is achteraan in de dertig, red) is een daad van seksisme en een flagrante belediging van haar deskundigheid en capaciteiten', schrijven ze. De partij Groen bereidt een parlementaire vraag voor over de zaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud