Podiumplaats voor Belgische inzending Biënnale Venetië

'Mondo Cane' in het Belgisch paviljoen op de Biënnale van Venetië. ©Nick Ash

De Belgische inzending voor de zaterdag geopende Biënnale van Venetië heeft een eervolle vermelding van de jury gekregen.

Dat maakte de jury van de Biënnale van Venetië zaterdag bekend tijdens de opening van het belangrijkste evenement voor hedendaagse kunst van het jaar. Het betreft het project 'Mondo Cane' van de Brusselse kunstenaars Jos de Gruyter en Harald Thys.

Jos De Gruyer en Harald Thys. ©Margaux Nietoo

De belangrijkste prijs, de Gouden Leeuw, was voor het Litouwse 'Sun & Sea (Marina)' van Lina Lapelyte, Vaiva Grainyte en Rugile Barzdziukaite. Curator van de inzending namens België door de Franse Gemeenschap is Anne-Claire Schmitz.

Parallelle werkelijkheden

De motivatie van de jury luidde: 'Kwistig in zijn humor bood het Belgisch paviljoen een alternatief beeld op de onderschatte aspecten van de sociale relaties doorheen Europa. Het geheimzinnig tonen van een serie verzonnen karakters in de vorm van gemechaniseerde poppen, gebaseerd op folkloristische stereotypes, maakt het (Belgische) paviljoen mogelijk meerdere registers open te trekken, door twee of indien zelfs niet meer parallelle werkelijkheden te scheppen.'

©Nick Ash

De Gouden Leeuw voor de beste deelnemer aan de internationale tentoonstelling 'May You Live in Interesting Times' was voor de Amerikaanse filmmaker Arthur Jafa. In Antwerpen wonend kreeg de Nigeriaanse Otobong Nkanga één van de twee speciale vermeldingen.

De chef-Cultuur van De Tijd, Koen Van Boxem, maakte deze selectie van acht werken die u bij een bezoek aan de Biënnale van Venetië zeker niet mag missen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n