Reis door Europa in 8 tentoonstellingen

8 tentoonstellingen in Europa die een bezoek waard zijn.

Van Londen tot Wenen. In Europa zijn tijdens de kerstperiode prachtige expo’s te bekijken. Wij kozen er acht die u niet mag missen.

1 Glanz und Elend | Frankfurt

©VG Bild-Kunst, Bonn 2017

Het leven in Duitsland tijdens de Weimarrepubliek (1918-1933) was vol kommer en kwel. Tegelijk werd er om de ellende te vergeten veel feest gevierd. Een rist kunstenaars maakte prachtige schilderijen die de tijdsgeest vatten. De expo ‘Glanz und Elend’ in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt toont hun oeuvre. In negen thema’s ziet de toeschouwer hoe zij het leven in de Weimarrepubliek ervaarden. De politiek is nooit ver weg. Otto Dix en George Grosz zijn de bekendste kunstenaars. Maar hun talrijke vrouwelijke collega’s moeten niet onderdoen.

 Tot 25 februari

2 Rafaël | Wenen

©image courtesy National Gallery of Art

Rafaël behoort met Michelangelo en Leonardo da Vinci tot de grote renaissancekunstenaars. De Albertina in Wenen eert hem met een grootse tentoonstelling. Ze toont meer dan 100 tekeningen en 17 schilderijen. De expo overspant zijn hele loopbaan.

 Tot 7 januari


3 Weerzien | Tilburg

©collection De Pont museum, photo Peter Cox

Museum De Pont in Limburg viert zijn 25-jarige bestaan met ‘Weerzien’. De tentoonstelling toont de beste stukken uit de eigen collectie afgewisseld met hernemingen van vroegere expo’s. Het levert een exquise en diverse verzameling hedendaagse kunst op met nogal wat aandacht voor Belgische werken.

Tot 18 januari


4 Being Modern: MoMa in Parijs | Parijs

©Imaging Services, MoMA, N.Y.

Het Museum of Modern Art uit New York speelt op verplaatsing in de Fondation Louis Vuitton in Parijs. De expo toont meer dan een best of. Ze is een uitstekende gids door de kunstgeschiedenis van de 20ste eeuw. Om te eindigen met hedendaagse topkunst.

Tot 5 maart


5  Gauguin l’Alchimiste |   Parijs

©© Rmn - Grand Palais (musée d'Orsay) / René-Gabriel Ojéda

 De Franse kunstenaar Paul Gauguin is bekend van zijn schilderijen met Polynesische vrouwen. Maar hij deed veel meer dan schilderenDat bewijst ‘Gauguin l’Alchimiste’ in het Grand Palais. Gauguin ontwierp meubels, maakte veel houtsnedes en gaf zelfs boeken uit. Om dan uiteindelijk in de Stille Zuidzee het paradijs te vinden.

Tot 22 januari

6 André Kertész | Amsterdam

©Foam

De Hongaar André Kertész was een van de pioniers van de fotografie. In Parijs maakte hij furore met zijn foto’s van het dagelijkse leven. Ze leken achteloos genomen, maar wie goed kijkt, ziet een ingenieuze compositie. Het FOAM in Amsterdam brengt een mooie retrospectieve van zijn werk.

Tot 10 januari


7 Basquiat: Boom For Real | Londen

©The Estate of Jean-Michel Basquiat. Licensed by Artestar, New York. Photo: Studio Tromp, Rotterdam

De Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat ontpopte zich in de jaren 80 tijdens zijn korte leven tot een van de boeiendste Amerikaanse kunstenaars van de 20ste eeuw. De expo in de Barbican Art Gallery toont hoe muziek, film en het leven in New York zijn kunst beïnvloedden.

Tot 28 januari

8 Modigliani | Londen

©MAC USP Collection (Museu de Arte Conemporânea da Universidade de São Paulo, Brazil), Donation of Yolanda Penteado and Francisco Matarazzo Sobrinho

De Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani maakte in het begin van de 20ste eeuw in Parijs furore met zijn schilderijen van naakte vrouwenDaarnaast was hij een meester in het portretteren van de Parijse kunstscene. Tate Modern toont zijn meesterschap in een grote retrospectieve.

Tot 2 april

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content