Robert Devriendt in Londense galerie

Schilderij uit 'Broken Stories'. ©Robert Devriendt/Couresy Marlborough Fine Art

In de galerie Marlborough Fine Art in Londen opent vandaag een grote expo rond Robert Devriendt. Tegelijk is een mooi overzichtsboek van de Brugse schilder verschenen.

Het gebeurt niet iedere dag dat de Marlborough Fine Art-galerie de deuren openstelt voor een Belgische kunstenaar. De expo in Londen heet ‘Unsolved Cases’. Het gaat om reeksen van schilderijen die met elkaar in verband staan, als een soort van filmisch misdaadverhaal. Het is de kijker die moet beslissen welk verhaal wordt verteld. Devriendt geeft de elementen aan. Een eenzame hakschoen in een plas water, een snelle wagen, een vrouw met een pistool. Wat is er gebeurd? Wie is slachtoffer? Wie is dader? Hyperrealistisch geschilderd telkens, als waren het foto’s. Maar als je goed kijkt, zie je natuurlijk dat het om olieschilderijen gaat.

De reeks schilderijen van de expo in Londen is gedeeltelijk opgenomen in het overzichtsboek ‘Broken Stories’ van Robert Devriendt dat sinds dit weekend in de winkel ligt. Het boek focust op zijn werk van de afgelopen 15 jaar, met als toetje enkele kortverhalen die de schilder heeft geschreven.

Devriendt (59) schildert steeds op piepklein formaat. Door de aard van het formaat bestaat zijn werk voor een groot gedeelte uit zorgvuldig geschilderde details, alsof hij op ieder voorwerp inzoomt. Door zijn oog voor het realistische detail weet hij een intrigerende wereld op te roepen. Voor Devriendt is het kleine formaat een manier om de toeschouwer dicht naar zijn werk te halen. Je bent verplicht om met je neus voor de schilderijen te gaan staan waardoor je als toeschouwer in de schilderijen wordt getrokken.

In het boek legt Robert Devriendt zelf uit hoe hij met zijn reeksen te werk gaat. ‘In de meer recente series vertrek ik vanuit een personage, een protagonist die al dan niet bepaalde acties uitvoert. Het is alsof ik slechts de voorkeuren voor dat personage hoef te volgen. Soms omschrijf ik hem als iemand met postromantisch trauma die zich vastgrijpt aan beelden zoals een drenkeling zich vasthoudt aan stukken wrakhout.’

‘Broken Stories’ is uitgegeven door Ludion, 39,9 euro

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud