Ruzie stad Gent en geschorste museumdirectrice laait weer op

Catherine de Zegher werd door de stad geschorst als directrice van het MSK. Ze verwijt de stad 'pestgedrag'. ©Thomas switn Sweertvaegher

Het blijft er bovenarms op zitten tussen Catherine de Zegher, de geschorste directrice van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK), en het stadsbestuur.

Het Nieuwsblad en De Standaard meldden zaterdag dat de stad Gent een klacht met burgerlijke partijstelling indient tegen de geschorste MSK-directrice, een jaar nadat tien specialisten hun twijfels hadden geuit over 26 bruiklenen Russische avant-garde kunst. De klacht is eveneens gericht tegen de Stichting Dieleghem, waar eigenaar Igor Toporovski zijn kunstwerken onderbracht.

Nadat de zaak was losgebarsten, werden de bruiklenen uit het mu­seum verwijderd. Begin maart vorig jaar werd De Zegher geschorst als ­museumdirectrice. Twee weken later werd de collectie in beslag genomen door de onderzoeksrechter.

Daarop diende De Zegher twee klachten in om haar schorsing aan te vechten. Van de eerste, bij het Agentschap Binnenlands Bestuur, is ondertussen beslist dat ze zonder gevolg blijft. De tweede, bij de Raad van State, leidt nu tot een tegenoffensief van de stad Gent. De Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) stelt dat er 'ernstige vermoedens van schriftvervalsing' door De Zegher ontstaan waren.

'Lasterlijk pestgedrag'

Catherine de Zegher betwist met de meeste klem wat schepen Samir Souguir valselijk verklaart.
Advocaat Cathérine de Zaegher

De Zegher gaat op haar beurt een klacht indienen tegen Souguir. Dat meldt haar advocaat Patrick Hofströssler. 'De aanvallen in de media die de Stad Gent herhaaldelijk op Catherine de Zegher uitvoert, bewijzen het volgehouden lasterlijk pestgedrag van de stad. Ook daarvoor zal de Stad Gent zich moeten verantwoorden.'

Souguir legt volgens de advocaat 'ten nadele van het werk van de onderzoekers en ten nadele van Catherine de Zegher lasterlijke verklaringen af. De bruikleenovereenkomst werd niet vervalst. De overeenkomst die werd ondertekend stemt volledig met de gemaakte afspraken overeen.'

De Zegher herinnert de schepen eraan dat de afwikkeling van de contracten diende te gebeuren door de bevoegde stadsdiensten, stelt Hofströssler.

'Voor de werking van die diensten zullen de bevoegde schepenen en niet Catherine de Zegher zich moeten verantwoorden. Van valsheid gepleegd door Catherine de Zegher kan nooit sprake zijn. Catherine de Zegher betwist met de meeste klem wat schepen Samir Souguir daarover valselijk verklaart. Zij zal hem hiervoor voor de rechtbank vervolgen. Schepen Samir Souguir zoekt zeer bewust met onjuiste informatie de media op. Aldus probeert hij om de rechten van Catherine de Zegher te beschadigen', aldus nog de advocaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud