Advertentie

'Zoektocht naar cultureel toptalent kost handenvol geld'

Amerikaans president Barack Obama bracht dit jaar een blitzbezoek aan het Rijksmuseum. ©EPA

De Nederlandse eisen om toptalenten van buiten de EU aan te mogen nemen, kosten culturele topinstellingen handenvol geld. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes luidt de alarmbel in het Financieel Dagblad.

Het Rijksmuseum, het Concertgebouworkest, het Nationaal Ballet en andere culturele topinstellingen in Nederland moeten hun vacatures eerst binnen de EU adverteren. Pas als ze daar het toptalent niet vinden, kunnen ze wereldwijd adverteren. Aan die extra rondes zijn ze tienduizenden euro's per vacature kwijt. Museumbaas Pijbes wordt moedeloos van het omslachtige systeem. 'De normen liggen veel te hoog en de procedures zijn te complex', luidt het in het Financieel Dagblad. Hij dringt aan op een uitzondering voor culturele instellingen die sterk internationaal zijn geƶrienteerd.

Zijn museum vond enkele jaren geleden een restaurateur in de Verenigde Staten. De instelling moest hemel en aarde bewegen om de vrouw een sluitend arbeidscontract te kunnen geven. De directie van het Concertgebouworkest doet eveneens haar beklag in de krant over de aanwervingsprocedure voor nieuwe orkestleden. 'We zouden liever meteen wereldwijd adverteren, zodat we in de grootst mogelijke vijver vissen.  Zo besparen we een ronde van 40.000 euro', aldus een directielid van het Concertgbouworkest, dat  door de Vlaming Jan Raes wordt geleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud