#MeToo domineert uitreiking Golden Globes

Oprah Winfrey, die op de Golden Globes een oeuvreprijs kreeg, bracht een hommage aan de #MeToo-campagne. ©REUTERS

Bijna alle sterren op de rode loper van de Golden Globes verschenen in het zwart uit protest tegen seksueel geweld in Hollywood.

Veel aanwezigen droegen ook een speld van de Time's Up-beweging. Het initiatief van ruim 300 vrouwen uit de entertainmentwereld heeft in een paar dagen 15 miljoen dollar opgehaald voor een fonds waaruit juridische kosten van minder bevoorrechte slachtoffers van seksueel misbruik betaald zullen worden.

Tijdens de uitreiking kreeg Oprah Winfrey een oeuvreprijs, de Cecil B. DeMille Award. Oprah stond stil bij het misbruik in Hollywood dat dit jaar aan het licht is gekomen, en de #MeToo-beweging die daarop volgde. Ze droeg haar prijs op 'aan elke vrouw die 'ik ook' durft te zeggen en elke man die durft te luisteren'.

'Te lang werd er niet geluisterd naar vrouwen of werden ze niet geloofd als ze het aandurfden de waarheid te spreken over brutale en machtige mannen', zei Winfrey. 'Maar hun tijd zit er op. Ik wil dat alle meisjes die nu kijken weten dat een nieuwe dageraad is aangebroken.'

Winfrey bracht ook een eerbetoon aan Recy Taylor, als een van de vrouwen die zich uitsprak over het misbruik waarvan ze slachtoffer werd. Die zwarte vrouw durfde het in 1944 aan om naar de politie te stappen nadat ze verkracht was door verschillende blanke mannen. In december overleed ze, kort voor haar 98e verjaardag.

Categorie drama

De coming of age-film Lady Bird won in de categorie comedy of musical. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri won in de categorie drama. De film over een onopgeloste moord werd geregisseerd door Martin McDonagh, die zelf ook was genomineerd. McDonagh zag de award voor beste regisseur aan zijn neus voorbij gaan, die werd gewonnen door Guillermo del Toro voor zijn film The Shape Of Water.

Van beide winnende films viel ook de hoofdrolspeelster in de prijzen: Saoirse Ronan en Frances McDormand gingen ervandoor met de awards voor beste actrice. Sam Rockwell won een award voor beste acteur in een bijrol voor zijn rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

James Franco en Gary Oldman wonnen de belangrijkste acteursprijzen in de filmcategorieën. Franco kreeg de award voor beste acteur in een musical of comedy voor zijn rol als Tommy Wiseau in The Disaster Artist. De rol die Gary Oldman speelt in Darkest Hour werd bekroond met de prijs voor beste acteur in de categorie drama.

Alexander Skarsgard en Nicole Kidman, die in Big Little Lies een getrouwd koppel spelen, hebben beiden een Golden Globe gewonnen voor hun rol in de HBO-serie. The Handmaid's Tale won in de categorie beste dramaserie. Elisabeth Moss mocht een Golden Globe in ontvangst nemen voor haar rol als Offred in de serie.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content