NBC weigert Golden Globes nog uit te zenden na polemiek

Actrice Scarlett Johansson beschuldigt de organisatie achter de Golden Globes van seksisme. ©AFP

Steeds meer Hollywoodspelers trekken hun handen af van de organisatie achter de Golden Globes, het frivolere broertje van de Oscars. Die ligt onder vuur voor corruptie, racisme en seksisme.

De Amerikaanse televisiezender NBC zal in 2022 voor het eerst in een kwarteeuw de Golden Globes niet uitzenden. Hoewel de film- en televisieprijzen met 20 miljoen kijkers een van de kijkcijferkanonnen van het jaar zijn en de zender er jaarlijks zo'n 60 miljoen dollar voor neertelt, is de controverse te groot geworden.

De NBC schaart zich bij het groeiende legertje critici die eisen dat de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), de organisatie achter de Globes, eerst haar zaakjes op orde krijgt. Ook Netflix, Amazon en WarnerMedia trokken minstens tijdelijk hun handen van de HFPA af. Acteur Tom Cruise gaf de drie Golden Globes die hij won met 'Born on the fourth of July' (1990), 'Jerry Maguire' (1997) en 'Magnolia' (2000) uit protest terug.

De Golden Globes staan bekend als het frivolere broertje van de Oscars. Of zoals de Britse komiek en schrijver Ricky Gervais het bij de uitreiking in 2012 vernietigender omschreef: 'Ze zijn te vergelijken zoals Kim Kardashian met Kate Middleton'. Hoewel er soms wat lacherig over wordt gedaan, valt hun belang voor de studio's en de netwerken niet te onderschatten. Vaak hebben ze er miljoenen voor over om de HFPA gunstig te stemmen.

Tachtig jaar schandalen

In tegenstelling tot de Oscars, waar bijna 10.000 stemgerechtigde leden van de Film Academy beslissen wie in de prijzen valt, bestaat de HFPA uit een select clubje van 87 buitenlandse journalisten die in Californië werken. Die kleinschaligheid maakt haar vatbaar voor schandalen, die een rode draad vormen in haar tachtigjarige bestaan. De recente controverse laaide op na een vernietigend artikel in de krant Los Angeles Times van eind februari.

Een minderheid van de leden van de organisatie, 87 buitenlandse journalisten die in de VS werken, levert nog belangrijk journalistiek werk. Liever laten ze zich door de studio's en netwerken verleiden met geschenken, feestjes en poepchique hotels.

De beschuldigingen zijn talrijk: de HFPA zou een archaïsche organisatie zijn, met onduidelijke toetredingscriteria, waar slechts een minderheid van de leden nog belangrijk journalistiek werk levert. Liever laten ze zich door de studio's en netwerken verleiden met geschenken, feestjes en poepchique hotels en strijken ze exuberante verloningen op van de HFPA om in allerlei mistige commissies te zetelen.

Schrale troost

Daarnaast leidt het gebrek aan diversiteit tot beroering. Geen enkele van de 87 leden is zwart en dat leidt volgens critici soms tot wereldvreemde keuzes bij de nominaties. Zo haalden enkele belangrijke Oscar-kanshebbers met een zwarte hoofdrolspeler dit jaar de shortlist van de Golden Globes niet. Ook seksisme zou een probleem zijn. De actrice Scarlett Johansson beschuldigde een aantal HFPA-leden van seksistische vragen en opmerkingen 'op het randje van seksuele intimidatie'.

Geen enkele van de 87 leden is zwart en dat leidt volgens critici soms tot wereldvreemde keuzes bij de nominaties.

In een poging de controverse te sussen kondigde de HFPA een lijst hervormingen aan. Ze beloofde 20 nieuwe leden aan te nemen, met speciale aandacht voor zwarte journalisten, en de toetredingscriteria te versoepelen. Daarnaast mogen de leden voortaan geen giften van filmstudio's en netwerken meer aanvaarden. Maar voor de critici volstaat dat niet. Zij eisen echte hervormingen en geen doekjes voor het bloeden.

'We geloven dat de HFPA een betekenisvolle hervorming wil realiseren', zei de NBC over de beslissing om de ceremonie niet uit te zenden. 'Maar zo'n grote verandering vraagt tijd en hard werk en we vinden dat de HFPA tijd nodig heeft om het goed te doen. Als de organisatie haar plannen waarmaakt, hopen we de show in 2023 weer te kunnen uitzenden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud