Acteur Robin Williams overleden

Robin Williams bij een bezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak, in december 2003 ©Photo News

De Amerikaanse acteur en komiek Robin Williams, bekend van films als 'Good Morning, Vietnam' en 'Mrs. Doubtfire', is overleden. Hij was 63 jaar oud.

Volgens de Californische politie gaat het vermoedelijk om een geval van zelfdoding. Zijn woordvoerster zegt dat de acteur tegen een depressie vocht. Williams werd dood aangetroffen in zijn huis, zegt de politie van Marin County, nabij Los Angeles.

'Ik verloor vanochtend mijn echtgenoot en mijn beste vriend, terwijl de wereld een van haar meest geliefde artiesten en een van haar mooiste mensen heeft verloren', stelt Susan Schneider, de vrouw van de acteur. 'We hopen dat bij de herinneringen aan Robin Williams de focus niet zal liggen op zijn dood, maar op de ontelbare momenten van vreugde en plezier die hij miljoenen mensen heeft bezorgd.'

Robin Williams was vooral bekend van komische rollen in films als Mrs. Doubtfire en Patch Adams. Maar de Williams schuwde ook het serieuze werk niet, denk maar aan The World According to Garp, Awakenings, One Hour Photo en Insomnia.

Oscar

Williams won in zijn carrière één keer een Oscar: in 1998 kreeg hij het beeldje van beste acteur in een bijrol voor de film 'Good Will Hunting'. Hij was ook drie keer genomineerd voor een Oscar als beste acteur in een hoofdrol ('Good Morning, Vietnam', 'Dead Poets Society' en 'The Fisher King'), maar kon daar geen enkele nominatie van verzilveren. In 2005 werd Williams op de Golden Globes onderscheiden voor zijn hele carrière met de Cecil B. DeMille Award. 

De Amerikaanse president Barack Obama eerde de acteur als 'een uniek persoon'. 'Robin Williams was soldaat, dokter, genie, kinderoppas, president, professor, een rumoerige Peter Pan, en alles daartussen', verklaarde Obama na de plotse dood. 

Vijf films in productie

Door het overlijden van Williams zal de beloofde reïncarnatie van Mrs. Doubtfire niet meer op het witte doek verschijnen. Maar de komende maanden verschijnen wel nog vijf films van de overleden acteur.

Voor de derde keer zal Williams te zien zijn als Teddy Roosevelt in de avonturenfilm Night Of The Museum: Secret Of The Tomb. Hoofdrolspeler Ben Stiller wijdde op Twitter uit over zijn geliefde tegenspeler, die in mei de opnames voltooide. 'Ik ontmoette hem toen ik dertien was, ik was groot fan. Hij was superaardig voor mij en voor iedereen met wie ik hem zag. Ook met andere acteurs was hij genereus en briljant. Hij liet iedereen zich speciaal en gelijkwaardig voelen, ook al was hij het genie in het gezelschap.' Namens zijn familie spreekt Stiller zijn waardering uit voor zijn collega. 'Zijn hart was groot. Zijn impact op de wereld was zo positief, hij deed zoveel goeds.'

Voordat Williams en Stiller te zien zijn in de nieuwe Night Of The Museum, verschijnt eerst nog de komedie Merry Friggin' Christmas, de dramafilm Boulevard en animatiefilm Absolutely Anything. De film The Angriest Man in Brooklyn verscheen onlangs in de VS en zal volgende maand in Nederland via internet verschijnen.

Mrs. Doubtfire-regisseur Christopher Columbus was in de voorbereiding voor een opvolger van de film, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het project worden afgeblazen. 'Robin aan het werk zien was een voorrecht. Zijn optredens waren iets wat niemand van ons ooit had gezien', reageerde Colombus. 'Het kwam uit een spirituele, buitenaardse plaats. Hij was één van de weinige mensen die het verdienden om genie genoemd te worden."

 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106) of de Zelfmoordlijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud