Amerikaanse acteur Jack Klugman overleden

Jack Klugman in 2008 - Foto Reuters ©REUTERS

In Californië is de Amerikaanse acteur Jack Klugman overleden. Hij werd 90 en stierf aan de zijde van zijn vrouw, zo berichtte de televisiezender ABC onder aanhaling van de advocaat van de acteur. Klugman was vooral bekend van zijn rollen in de televisieseries 'The Odd Couple' en 'Quincy, M.E.'.

In 'The Odd Couple', een remake van de gelijknamige filmhit met Jack Lemmon en Walter Matthau, speelde Klugman in de jaren 70 de slonzige, luie sportjournalist Oscar Madison. Hij deelt een appartement in Manhattan met de ordelijke en stotterende hansworst Felix Unger, personage vertolkt door Tony Randall. Hun verschillende levensstijl leidt onvermijdelijk tot conflicten, maar ook tot hilarische situaties. De rollen leverden beide acteurs een Emmy op.

In 'Quincy, M.E.' nam Klugman de hoofdrol van de onvermoeibare lijkschouwer dr. Quincy voor zijn rekening, die de ene misdaad na de andere oplost. Een personage waar Klugman heel dicht bij aanleunde. De acteur had een doordringende, knorrige stem, die na een operatie wegens keelkanker wat aan kracht inboette, maar dat bracht Klugman niet van zijn stuk. Hij herstelde zeer snel, en hield er op hoge leeftijd nog een drukke kalender op na.

Klugman studeerde toneel in New York en ontdekte er al snel zijn liefde voor Broadway. 'Timetable' was zijn eerste film uit 1956. De doorbraak kwam er een jaar later als jurylid in '12 Angry Men' van Sydney Lumet.

Klugman speelde ook nog in films als 'Days of Wine and Roses' (1962) en 'Goodbye, Columbus' (1969) en dook op in enkele episodes van 'The Twilight Zone'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud