'Broken Circle' op shortlist oscars

Veerle Baetens kreeg de trofee voor beste Europese actrice in Berlijn ©AFP

'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen is één van de negen films op de shortlist voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) vrijdag op gezag van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

De film van Van Groeningen werd eind september uitgekozen om België te vertegenwoordigen in de categorie beste niet-Engelstalige film. De film won, sinds zijn release vorig jaar, al verschillende prijzen. Onlangs werd Veerle Baetens nog verkozen tot beste Europese actrice op het festival van Berlijn

'The Broken Circle Breakdown' vertelt het verhaal van Elise (Veerle Baetens) en Didier (Johan Heldenbergh), die verliefd worden ondanks hun volledig verschillende karakters. Hun relatie wordt danig op de proef gesteld wanneer hun dochter Maybelle ziek wordt en overlijdt.

Vijf van de negen titels zullen op 16 januari een nominatie in de wacht slepen voor de 86ste Academy Awards. De vijf genomineerden zullen worden gekozen via geheime stemming door het Foreign Language Film Award Committee.

Nieuw dit jaar is dat de vijf finalisten ook op dvd verspreid zullen worden naar alle actieve leden van de Academy, die daardoor automatisch in aanmerking komen om deel te nemen aan de finale stemronde.

"The Broken Circle Breakdown" neemt het in zijn categorie op tegen "An Episode in the Life of an Iron Picker" van Danis Tanovic (Bosnië-Herzegovina), "L'image manquante" van Rithy Panh (Cambodja), "Jagten" van Thomas Vinterberg (Denemarken), "Zwei Leben" van Georg Maas (Duitsland), "The Grandmaster" van Wong Kar-wai (Hongkong), "The Notebook" van Janos Szasz (Hongarije), "La grande bellezza" van Paolo Sorrentino en "Omar" van Hany Abu-Assad (Palestina).

De Academy Awards worden op zondag 2 maart uitgereikt in Hollywood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud