Congo als tekenfilm

Een animatiefilm over 500 jaar kolonisatie en een halve eeuw onafhankelijkheid van Congo. Dat is de driedelige documentairereeks ‘Kongo’, waarvan de eerste aflevering vanavond te zien is op Canvas.

‘Kongo’ wekt in drie afleveringen de tragische geschiedenis van onze ex-kolonie tot leven met archiefmateriaal uit de belangrijkste Belgische archieven. Figuren en episodes waarover geen beeldmateriaal werd gevonden, zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebootst met animatiebeelden. In totaal 38 minuten van de 156 minuten durende documentaire, die tot stand is gekomen met 250.000 euro tax-sheltergeld, bestaat uit tekenfilmbeelden.

De documentairereeks is een op en top Belgisch project, gedragen door de VRT en de RTBf en geproduceerd door het Vlaamse documentairebedrijf Offworld - bekend van de Hoge Bomen-reeks op Canvas - en het Waalse productiehuis Eklektik. Voor het gebruik van animatie is een beroep gedaan op de Brusselse animatiestudio Walking The Dog.

‘De animatiesequenties wekken sleutelpersonages tot leven van wie we geen archiefbeelden terugvonden’, zegt Eric Goossens van Offworld. ‘Ze verlenen de documentaire een artistieke en soms ludieke benadering, zonder dat we de historische correctheid in gevaar brengen.’
Je hoort de tekenfilmfiguurtjes retroactief praten, alsof ze getuige zijn van hun eigen geschiedenis. Het is als kijker even wennen, maar de combinatie van archiefmateriaal en animatie werkt drempelverlagend.

Bezetting

De eerste aflevering beschrijft de grote stappen van de Europese koloniale bezetting van Congo. De makers volgen het spoor van een aantal Portugese, Franse, Belgische en Afrikaanse pioniers bij de eerste belangrijke stappen in de Europese kolonisatie van Congo. Van de bezetting van de Portugezen in de 16de eeuw tot de heerschappij van Leopold II in de 19de eeuw.

In de tweede episode zien we hoe Leopold II, bedolven onder de kritiek, in 1908 de Onafhankelijke Kongo-Vrijstaat afstaat aan België. In een mozaïek van portretten verkent deze aflevering hoe zwarten en blanken met hun daden of ideeën een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Belgisch Kongo. De laatste aflevering begint met de abrupte onafhankelijkheid van Congo en de moord een half jaar later op Patrice Lumumba. De documentairemakers laten de vermoorde eerste minister vertellen over het bewind van Mobutu en Joseph Kabila.

De eer­ste af­le­ve­ring van 'Kongo', vanavond om 22u05 op Canvas

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud