Directie 'Franse Oscars' neemt collectief ontslag

De kritiek op regisseur Roman Polanski blijft aanhouden.

Twee weken voor de uitreiking van de Césars stapt de directie op. Ze doet dat na de kritiek op de ondoorzichtigheid van het management en de nominaties voor de controversiële regisseur Roman Polanski.

Het Franse equivalent van de Oscars kreeg de afgelopen weken fikse kritiek. Zo klaagden leden van de academie erover dat ze geen stem hebben, dat de directie niet transparant is en dat een gebrek aan vernieuwing en diversiteit heerst. Daarnaast vielen de vele nominaties voor de regisseur Roman Polanski, die is veroordeeld voor seks met een minderjarige en recent is beschuldigd van verkrachting, niet goed.

De raad van bestuur gaat niet in op de ophef, maar zegt unaniem op te stappen om 'een volledige vernieuwing van de raad mogelijk te maken'. Het ontslag gaat in na de aankomende uitreiking van de Césars op 28 februari.

Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars.
Feministische organisaties

Het vertrek komt vlak na de open brief die negen feministische organisaties schreven over de nominaties voor Polanski. 'Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars', schreven zij woensdag in hun oproep om niet te stemmen op de regisseur, die elf keer is genomineerd voor zijn nieuwste film 'J'accuse'.

'J'accuse' toont de vernederende degradatie van de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus, die begin 1895 uit zijn rang werd gezet. De affaire deed Frankrijk toen op zijn grondvesten daveren. Polanski koppelt de heksenjacht op Dreyfus aan de storm rond zijn persoon.

De 86-jarige Frans-Poolse regisseur werd in 1978 in de Verenigde Staten veroordeeld voor seks met een 13-jarig meisje, waarna hij het land ontvluchtte en sindsdien films maakt in Europa. De Franse actrice Valentine Monnier beschuldigde hem in november van verkrachting. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud