Advertentie

Dorpscinema De Keizer definitief beschermd

Foto Tom Verbruggen ©Tom Verbruggen

Cinema De Keizer in Lichtervelde heeft via Vlaams minister voor Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) de definitieve bescherming gekregen. Dat heeft de minister zelf woensdagochtend bekendgemaakt. Sinds eind vorig jaar worden er opnieuw films gedraaid in de authentieke dorpscinema.

Toen de eigenares en uitbaatster Agnes Debaillie in mei van vorig jaar overleed, hing de toekomst van de dorpscinema aan een zijden draadje. Maar nu lijkt het de cinema opnieuw voor de wind te gaan. In december vorig jaar heropende de bioscoop en werd hij door beeldschermenfabrikant Barco gebruikt als testcase voor een nieuwe projector. Daar komt nu de volledige bescherming bovenop. Dat betekent dat ook de projectoren, de filmontwikkelaar en 31 bewaarde spoelen met 13 bijpassende opbergdozen een beschermd statuut krijgen.

'Cinema De Keizer is het laatste representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een dorpscinema uit de vroege 20ste eeuw', aldus minister Bourgeois, die in juni 2015 al het beschermde statuut aanvroeg. 'Ik bescherm deze cinema dan ook omwille van zijn historische, sociaal-culturele en volkskundige waarde. In het pretelevisietijdperk was zo'n bioscoopbezoek een volwaardig onderdeel van het leven van iedereen.'

De cinema was er al sinds 1924 en heeft een operationele machinekamer die de getuigenis van de technische evolutie van de film overlevert. Ook het interieur, met onder meer de houten klapstoelen bekleed met rode pluche, de originele lambrisering en bijbehorende lichtarmaturen, werd volledig bewaard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud