Een wolf is niets anders dan een slapende mens

De kleine Robyn sluit vriendschap met Mebh en een wolvenroedel. Samen staan ze sterk tegen de dictatuur. ©rv

'Wolfwalkers' vertelt het wonderlijke verhaal van een onverschrokken meisje dat vriendschap sluit met een wolvenroedel. De Ierse animatiefilm sleepte een Oscarnominatie in de wacht.

Een even onverschrokken wolvenjager worden als haar vader. Dat is waar de jonge, Britse Robyn van droomt. Stiekem oefent ze met haar kruisboog op een doelwit, in de hoop dat haar vader haar ooit meeneemt op een van zijn missies. Helaas voor haar leeft ze in de 17de eeuw, tijdens de strikte, puriteinse dictatuur van Oliver Cromwell, de Lord Protector. In zijn wereldbeeld is er geen plaats voor ondernemende meisjes.

Als ze verhuizen naar Kilkenny, een stadje in het zuiden van Ierland dat zich zorgen maakt om een wolvenplaag, sluipt Robyn op een dag haar vader achterna. In het bos loopt ze de eigenaardige leeftijdsgenoot Mebh - uit te spreken als Maeve - tegen het lijf. Voor ze het goed en wel beseft, ontwikkelt ze een hechte band met de wolvenroedel.

Ook in de bioscoop

Deze week heropenen de bioscopen. Op het programma staan veel films die de voorbije maanden gestreamd werden.

Nomadland

Won de Oscar voor beste film, beste regie (Chloé Zhao) en beste actrice (Frances McDormand). Een oudere vrouw heeft tijdens de Grote Recessie van 2008 alles verloren en trekt als een nomadische werker door het westen van de Verenigde Staten.

Drunk

De Deense cineast Thomas Vinterberg brengt met 'Drunk' een ode aan het leven in een provocerende tragikomedie over vier bevriende leraars die beseffen dat hun leven op een dood spoor zit. Ze testen de theorie van een Noorse wetenschapper dat de mens zich veel beter voelt met een constante dosis alcohol in het bloed. Energiek, geestig en ijzersterk geacteerd.

Future Shocked

De cancelcultuur versus de vrije meningsuiting. Het debat lijkt heviger en gepolariseerder te worden. Maar hoe is het zover gekomen? En raken we er nog uit? In zijn ambitieuze en boeiende documentaire ‘Future Shocked’ legt de Leuvense regisseur Johan Van Schaeren zijn oor te luisteren bij specialisten.

White Cube

De Nederlandse kunstenaar Renzo Martens komt in de documentaire ‘White Cube’ met schurende inzichten over de band tussen kolonialisme, kapitalisme en de kunstwereld. Zijn voornaamste ingreep: Congolese plantagearbeiders kunst laten maken met chocolade.

Cruella

De eerste grote blockbuster deze zomer. Deze live-action Disney-film vertelt over het rebelse begin van de vileine Cruella de Vil (Emma Stone). De film speelt zich af in het Londen van de jaren 70 in volle punkperiode.

De magische animatiefilm ‘Wolfwalkers’ speelt zich niet toevallig af in Kilkenny. Dat is sinds jaar en dag de thuisbasis van de bejubelde productiestudio Cartoon Saloon. Elke lange tekenfilm die er van de band liep, kreeg een Oscarnominatie. ‘In de middeleeuwen was Kilkenny de katholieke hoofdstad van Ierland’, zegt regisseur Tomm Moore. ‘Tot Cromwell arriveerde en ons een pak rammel gaf. Je vindt hier nog veel middeleeuwse architectuur. Het kasteel, de kleine straatjes, je voelt de geschiedenis van de stad. Dat werkt heel inspirerend.’

Alle sterke verhalen gaan over transformatie, zoals iemand die verlegen is en plots moedig wordt.
Tomm Moore
Regisseur

Moore situeerde zijn vorige twee films, ‘The Secret of Kells’ en ‘Song of the Sea’, in een ander deel van het land, maar ‘Wolfwalkers’ is op maat gesneden van Kilkenny. ‘We wilden het hebben over de clash tussen natuur en beschaving. De periode van de Cromwelliaanse invasie in Ierland, en het repressieve regime dat Cromwell installeerde, leek ons daar perfect bij aan te sluiten’, zegt coregisseur Ross Stewart. ‘Tomm herinnerde zich een volkslegende over de wolfmensen van Ossory, die in hun slaap in wolven veranderen. Ossory is de oude naam van Kilkenny. Het was de ideale gelegenheid om hulde te brengen aan onze thuisstad.’

Trailer.

Het concept van mensen die in dieren veranderen, staat centraal in Moores films. In ‘The Secret of Kells’ heeft een personage een alternatieve gedaante als witte wolf, in ‘Song of the Sea’ zien we ‘selkies’, wezens die in zeehonden veranderen. ‘Alle goede verhalen gaan over transformatie’, zegt Moore. ‘Zoals over iemand die verlegen is en plots moedig wordt. Folklore en de oude sjamanistische visie op de wereld vatten dat meer letterlijk op. Zeker als het gaat over mensen die in dieren veranderen. Veel folklore wijst ons erop dat we ook dieren zijn. We ervaren de wereld via onze zintuigen. Als we dat even intens als een dier zouden doen, zouden we de wereld en onszelf veel beter begrijpen.’

De films van Cartoon Saloon worden geprezen om hun elegante en inventieve stijl, en ‘Wolfwalkers’ verdient die lof absoluut. Je herkent de gestileerde aanpak van ‘The Secret of Kells’ - gebaseerd op de sierlijke miniatuurtekeningen in het legendarische ‘Book of Kells’ -, maar Moore en Stewart passen die unieke look aan dit verhaal aan. Alles wat te maken heeft met de stad en met de grote slechterik in de film Lord Protector ziet er eendimensionaal, rechtlijnig en strak uit, terwijl de wereld van de wolven woelt en krioelt met golvende lijnen en potloodkrassen.

Speelt in de bioscoop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud