Film over Grote Recessie wint Gouden Leeuw

©EPA

Op het prestigieuze festival van Venetië is het Amerikaanse 'Nomadland' verkozen tot beste film.

De film 'Nomadland' van de Chinees-Amerikaanse cineaste Chloé Zhao heeft zaterdag de Gouden Leeuw gewonnen op het 77ste festival van Venetië. 'Nomadland' vertelt het verhaal van een oudere vrouw die tijdens de Grote Recessie na de kredietcrisis alles verliest en als een nomade door de Verenigde Staten begint rond te trekken.

Oscarwinnares Frances McDormand vertolkt in 'Nomadland' een vrouw die alles verliest tijdens de Grote Recessie.

De hoofdrol wordt vertolkt door Frances McDormand, die eerder de oscar voor beste actrice won voor haar rollen in Fargo (1996) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Regisseuse Zhao oogste eerder cinefiele lof voor haar film 'The Rider' (2017). Het was geleden van Sofia Coppola in 2010, met haar film 'Somewhere', dat een vrouw nog eens de Gouden Leeuw won.

De Zilveren Leeuw voor beste regisseur ging in Venetië wel naar de Japanner Kiyoshi Kurosawa voor 'Wife of a Spy'. De prijs voor beste actrice werd uitgereikt aan de Britse Vanessa Kirby voor haar rol in 'Pieces of a woman' van Kornel Mundruczo.

De prestigieuze Gouden Leeuw wordt al sinds 1946 uitgereikt, en lauwerde de voorbije decennia filmklassiekers als Rashomon (Akira Kurosawa), The Battle of Algiers (Gillo Pontecorvo), Trois Couleurs: Bleu (Krzystof Kislowski) en Brokeback Mountain (Ang Lee). Vorig jaar ging de prijs naar 'Joker' van Todd Philips.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud