in memoriam

Filmmaker Robbe De Hert overleden

De Antwerpse cineast Robbe De Hert is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij brak aan het begin van de jaren 80 door met zijn verfilming van 'De Witte van Sichem', en maakte ook naam met films als 'Blueberry Hill' en 'Brylcream Boulevard'.

De Hert stond in 1966 mee aan de wieg van het filmcollectief Fugitive Cinema. Het was de bedoeling de Belgische film een sociale dimensie te geven. In 1980 regisseerde hij 'De Witte van Sichem', gebaseerd op het boek van Ernest Claes uit 1920.

Het eeuwige enfant terrible van de Vlaamse film regisseerde in de jaren daarna onder meer 'Zware jongens' (1986) met Gaston en Leo, 'Blueberry Hill' (1989), 'Brylcream Boulevard' (1995), 'Gaston's War' (1997) en de Elsschot-verfilming 'Lijmen/Het Been' (2000).

Even typisch als zijn sjaaltje en het sappig Antwerps waarmee hij iedereen 'schat' noemde, waren zijn uithalen naar de Filmcommissie en later het Vlaams Au­dio­vi­su­eel Fonds (VAF), die hij verweet zijn films niet te willen financieren.

Erkenning

Na zijn laatste film, 'Lijmen/Het Been', bleef De Hert met filmplannen rondlopen. Zo werkte hij al sinds het begin van de jaren 90 aan 'Hollywood aan de Schelde', een documentaire over de Vlaamse filmgeschiedenis. Een testmontage werd, volgens De Hert, afgekeurd door de Filmcommissie en leidde ertoe dat de regisseur berooid achterbleef - hij had zijn hele pensioen in de documentaire geïnvesteerd. Hij bleef eraan voortwerken, maar wilde niet langer steun van het VAF.

De Hert vond dat hij niet de erkenning kreeg die hij verdiende. 'Als ik nog doorga, is daar maar één reden voor: de erkenning in mijn eigen stad', zei hij in 2016 in Het Laatste Nieuws.

Armoede

De voorbije jaren kwam De Hert alleen nog in de pers met zijn slabakkende gezondheid en zijn schrijnende armoede. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in een OCMW-flatje in Antwerpen-Zuid. Er was een schuldbemiddelaar aangesteld en hij moest rondkomen met 400 euro per maand. In 2011 noemde hij dat in Knack 'vernederend voor Vlaanderen'.

De laatste jaren van zijn leven woonde Robbe De Hert in een bescheiden OCMW-flatje in Antwerpen-Zuid. Hij moest rondkomen met 400 euro per maand.

Dag Allemaal zocht de cineast begin 2017 nog eens in dat flatje op. Er kwam meteen reactie op de reportage. Via een crowdfundingcampagne kon hij 125.000 euro ophalen voor de productie van 'Hollywood aan de Schelde'. In 2018 ging de film in première. 'Hollywood aan de Schelde' kan beschouwd worden als het magnum opus van De Hert. De twee uur durende documentaire vertelt de geschiedenis van de Vlaamse film, in de vorm van een pak archiefbeelden en interviews.

Zowat alle invloedrijke figuren en stromingen komen aan bod, maar er is ook plaats voor grappige anekdotes. De lange productietijd maakt ook dat de docu gesprekken bevat met intussen overleden iconen als Hugo Claus, Nand Buyl en Edith Kiel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud