Franse cineast Alain Resnais overleden

Alain Resnais (m) naast Sabine Azema en Emmanuelle Devos in Cannes voor de fillm Les Herbes Folles in 2009 ©AFP

De Franse cineast Alain Resnais is gisteren in Parijs overleden.

De Franse filmregisseur Alain Resnais is samen met François Truffaut en Jean-Luc Godard een van de exponenten van de Franse Nouvelle Vague. Een van zijn bekendste films is Hiroshima mon amour uit 1959, over de angst voor het droppen van de atoombom.  Andere bekende films zijn 'Mon oncle d'Amérique', 'Providence', 'Mélo' en 'Smoking/No Smoking'. Voor zijn laatste film 'Aimer, boire et chanter' kreeg hij dit jaar op het festival van Berlijn nog een eervolle vermelding. Resnais werd 91.

Resnais maakte met 'Nuit et Brouillard'  (Nach und Nebel) uit 1955 ook de eerste documentaire over de Duitse nazikampen in Auschwitz/Birkenau door oude zwart wit archiefbeelden te mengen met reportages ter plaatse in kleur. Het geldt nog altijd als een referentiewerk en een van de belangrijkste werken over de vernietingskampen van de nazi's.

Alain Resnais was een veelzijdige, nieuwsgierige en experimentele filmmaker. Hij was ook politiek geëngageerd. Conversatie en het eeuwige thema liefde waren belangrijk voor hem.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eerde Resnais als een 'groot talent, die wereldwijd erkend was'. De vroegere directeur van het filmfestival van Cannes, Thierry Frémaux, noemde Resnais een 'bron van inspiratie voor de nieuwe generatie van filmmakers'.

Onvergetelijk is ook zijn surrealistische filmklassieker 'L'Année dernière à Marienbad' (1961), een potsierlijk verhaal over hartstocht en verbeelding. Voor zijn levenswerk ontving hij in 1995 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en een Zilveren Beer op de Berlinale van 1998.

Resnais werd op 3 juni 1922 als zoon van een apotheker in Bretagne geboren. 'De wens van mijn familie om ook van mij een apotheker te maken, werd al zeer vroeg opgeborgen', zei de meester ooit in een interview.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud