Advertentie

Gebroeders Dardenne op zoek naar derde Gouden Palm

Jean-Pierre en Luc Dardenne ©Saskia Vanderstichele

Twee keer al wonnen Jean-Pierre en Luc Dardenne de Gouden Palm op het festival van Cannes. Met 'Deux jours, une nuit’ maken ze kans op een derde overwinning.

In de nieuwe film speelt de Franse actrice Marion Cotillard Sandra, een vrouw die een tijdje werkonbekwaam is geweest vanwege een depressie. Nu ze er stilaan weer bovenop raakt, krijgt ze te horen dat haar baas zijn werknemers de keuze heeft gegeven zich met een premie van 1.000 euro te laten belonen voor de overuren die ze hebben geklopt om Sandra’s afwezigheid op te vangen. Maar dan moet zij afvloeien.

Voorwaar een zwaar dilemma, geven Jean-Pierre en Luc Dardenne toe.

U wijst niemand met de vinger. Als kijker kan je ieders standpunt begrijpen. Ook dat van de directeur.

Jean-Pierre Dardenne: ‘Van bij het begin waren we eruit dat we Sandra vooral niet wilden neerzetten als het arme slachtoffer van een bende klootzakken die hun premie belangrijker vinden dan het welzijn van een collega. Ze beseft dat die mensen dat geld goed kunnen gebruiken. Het is geen toeval dat de meesten aan het werk zijn als Sandra hen opzoekt, ook al is het weekend. Ze hebben naast hun gewone job nog een bijverdienste om de touwtjes aan elkaar te knopen. Voor mensen zoals zij is 1.000 euro niet niks.’

‘Deux jours, une nuit’ wordt voorgesteld op het Filmfestival van Cannes. Vanwege de Europese verkiezingen worden de prijzen dit keer op zaterdagavond aluitgereikt. Hoe bewust bent u eigenlijk bezig met de verkiezingen in België?

Luc Dardenne: ‘De essentiële vraag is hoeveel procent de N-VA en de PS halen. Dat zal meteen veel duidelijk maken. Als Bart De Wever en de zijnen het beter doen dan de PS, ligt de bal in het kamp van de N-VA. Daar zal niemand iets tegen in kunnen brengen. In het omgekeerde geval is alles mogelijk. Dan kan de N-VA zich niet zo gemakkelijk opdringen. Iedereen is vrij en de mening van de kiezer moet worden gerespecteerd, maar persoonlijk hoop ik dat de N-VA niet de grootste partij van België wordt.’

Lees het volledige interview met de gebroeders Dardenne dit weekend in De Tijd

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud