Geen Oscar voor 'The Broken Circle Breakdown'

©Pathé

Geen gouden beeldje voor ‘The Broken Circle Breakdown’. Zoals verwacht ging de Oscar voor beste niet-Engelstalige film naar de Italiaanse inzending ‘La grande bellezza’.

In ‘La grande bellezza’ blikt een schrijver en journalist rond zijn 65ste terug op zijn leven in het mondaine Rome. De film van de Italiaan Paolo Rosselini, een weelderig vormgegeven ode aan Fellini’s ‘La dolce vita’, was dé te kloppen favoriet. ‘La grande bellezza’ won eerder al een Golden Globe, een Bafta en de hoofdprijs op de European Film Awards.

Het is al de elfde keer dat een Italiaanse film een Oscar wint in de categorie Niet-Engelstalige Film. Het was geleden van 1998 dat Italië nog won in de categorie, toen 'La Vita é Bella' de Oscar won.

Naast 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen, waren ook 'The Missing Picture' van Rithy Panh (Cambodja), 'Jagten' van Thomas Vinterberg (Denemarken) en 'Omar' van Hany Abu-Assad (Palestina) genomineerd in de categorie.

Het is de zevende keer dat een Belgische film in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film werd genomineerd, maar nog nooit verzilverde een Belgische film zijn nominatie. Ook 'Rundskop' van Michaël Roskam (2012), 'Iedereen Beroemd!' van Dominique Deruddere (2001), 'Farinelli: Il Castrato' (1995) en 'Le Maître de Musique' (1989) van Gérard Corbiau, 'Daens' van Stijn Coninx (1993) en 'Paix sur les champs' van Jacques Boigelot (1971) werden in het verleden genomineerd.

Wijlen Nicole van Goethem blijft dus de enige Belgische Oscarwinnaar, dankzij haar korte animatiefilm 'Een Griekse tragedie' (1986).

Inmiddels laat de commerciële zender VTM weten op een niet nader bepaalde dag in april 'The Broken Circle Breakdown' te zullen uitzenden. Het zal de eerste keer zijn dat een film van Felix Van Groeningen te zien is op de televisie.

Politieke reacties

'The Broken Circle Breakdown' heeft de wereld veroverd, zoveel is zeker! Het verhaal van deze filmploeg begint nog maar', reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op Twitter. In een persmededeling benadrukt Peeters dat 'onze filmindustrie de jongste jaren duidelijk een stijgend succes kent. Niet alleen onze films, maar ook onze acteurs gooien steeds hogere ogen en slagen er hoe langer hoe meer in internationaal door te breken.' De minister-president wijst ook op het feit dat onze tv-producties en -formats geleidelijk de weg vinden naar een internationale carrière.

 'Met het Vlaams Audiovisueel Fonds als katalysator willen we dit sterk filmbeleid voortzetten', benadrukt Peeters. 'In een economie waar het belang van innovatie en creativiteit steeds meer wordt benadrukt, helpt de dynamische audiovisuele sector namelijk om de identiteit en het imago van Vlaanderen en België te versterken.'

Ook Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) benadrukt het succes van de film van Van Groeningen. 'De film won meer dan 50 prijzen op filmfestivals. Ook de campagne voor de Oscars leverde bijzonder veel aandacht, contacten en persvisies voor de cast, crew en de Vlaamse film in het algemeen op. Op die prijzenregen en welverdiende internationale aandacht mogen de hele ploeg en hun entourage terecht trots zijn. Hun succes en avontuur eindigt niet in Hollywood.'

De trailer van 'La grande bellezza'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud