'Girl' wordt Belgische inzending voor de Oscars

Geraakt de aangrijpende film 'Girl' van regisseur Lukas Dhont meteen tot in Hollywood? ©Photo News

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars.

De film 'Girl' ging in mei in première op het festival van Cannes en verzamelde nadien selecties voor belangrijke festivals als die van Toronto en San Sebastian. Op 9 oktober opent 'Girl' het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober loopt de film bij ons in de zalen.

De trailer van 'Girl'.

'Al sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. Dat ik België mag vertegenwoordigen is een ongelofelijke eer', reageerde regisseur Lukas Dhont op de inzending van zijn debuutfilm in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film. 'Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart.'

'Girl' won in Cannes de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en tot slot ook de Caméra d'Or voor het beste speelfilmdebuut. Hoofdrolspeler Victor Polster werd er bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. 'Girl' vertelt het aangrijpende verhaal van Lara, een 15-jarig transgendermeisje dat een carrière als ballerina nastreeft en met haar eigen emotionele en fysieke grenzen wordt geconfronteerd.

Nominatie

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars, na 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam in 2017 en 'D'Ardennen' van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren 'De helaasheid der dingen' (2009) en 'Ben X' (2007). 'Rundskop' (2011), 'The Broken Circle Breakdown' (2013), 'Iedereen beroemd!' (2000) en 'Daens' (1992) sleepten al een Oscarnominatie in de wacht.

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect