Golden Globes doen inhaalbeweging, nu nog kleur in de jury

Chadwich Boseman werd postuum onderscheiden voor zijn vertolking als ambitieuze jazztrompettist in ‘Ma Rainey’s Black Bottom’. ©via Reuters

Na forse kritiek op een jury zonder zwarte leden vergaten de Golden Globes zondagnacht niet om Afro-Amerikaanse filmmakers te fêteren. Voor Netflix werd het een avond met twee gezichten.

Hoewel de Golden Globes al jaren met een tanende reputatie kampen, blijven de film- en televisieprijzen van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) een  indicator voor welke films en acteurs een goede kans maken op de Oscars. Ook dit jaar vond de uitreiking in woelig water plaats.

Vorige week publiceerde de Los Angeles Times een dossier dat allerminst een fraai beeld ophangt van de organisatie achter de Globes. Zo blijkt dat de HFPA, een verzameling buitenlandse filmjournalisten die in Los Angeles werken, in wezen een gesloten kliek is die de rangen angstvallig gesloten houdt. De krant ontdekte dat de leden via allerlei interne commissies flink profiteren van de 60 miljoen dollar uitzendrechten die NBC elk jaar betaalt voor het Golden Globes-gala.

De Golden Globes gemist? De aftershow van Entertainment Tonight.

De leden laten zich ook graag uitgebreid fêteren door de Hollywoodstudio’s in ruil voor nominaties. In 2019 liet Paramount bijvoorbeeld 30 HFPA-leden overvliegen naar Parijs voor een exclusief en weelderig bezoek aan de set van de serie ‘Emily in Paris’. De reeks zelf, die gekocht werd door Netflix, kreeg hoogstens lauwe kritieken, maar werd door de HFPA niettemin beloond met twee (niet verzilverde) Golden Globe-nominaties.

Voorouders

Ook het feit dat de 87 stemgerechtigde leden zonder één uitzondering wit zijn, kwam de HFPA op forse kritiek te staan. De uitreikingsshow van zondag, die door corona grotendeels via videoverbindingen liep, leek op dat vlak soms op een poging tot eerherstel. Voor het eerst sinds Whoopi Goldberg in 1985 met ‘The Color Purple’ won een zwarte vrouw in de categorie beste actrice in een dramafilm. Andra Day kreeg de prijs voor haar rol als de jazzzangeres Billie Holiday in ‘The United States vs. Billie Holiday’.

Met Andra Day (midden) won voor het eerst in 36 jaar een zwarte vrouw in de categorie beste actrice in een dramafilm. ©via Reuters

Ook nog maar één keer gebeurd in de 78-jarige geschiedenis van de Globes was een postume acteursprijs. De Afro-Amerikaan Chadwich Boseman, die in augustus vorig jaar overleed aan kanker, kreeg de onderscheiding voor zijn vertolking als ambitieuze jazztrompettist in ‘Ma Rainey’s Black Bottom’. De maatschappelijk geëngageerde acteur schreef in 2018 geschiedenis als eerste zwarte superheld in een Hollywood-blockbuster, de Marvel-superheldenfilm ‘Black Panther’. Boseman zag het als zijn taak om met zijn rollen de rijkdom van de zwarte geschiedenis duidelijker in beeld te brengen. ‘Hij zou zijn voorouders hebben bedankt voor hun begeleiding en hun offers’, zei zijn weduwe in een erg emotionele videoverbinding.

Net zoals in film en tv is vertegenwoordiging van levensbelang. We moeten zwarte journalisten in onze organisatie hebben.
Helen Hoehne
Vicevoorzitster Hollywood Foreign Press Association

Ook de eerste award van de avond ging naar een zwarte acteur. De Brit Daniel Kaluuya kreeg een beeldje voor zijn bijrol als Black Panther-leider Fred Hampton in ‘Judas and the Black Messiah’. Rond die film was ook ophef ontstaan omdat hij niet genomineerd was als beste film, net als de Netflix-film  'Ma Rainey's Black Bottom' trouwens.

De HFPA belooft volgend jaar nog een stap verder te gaan, en ook werk te maken van meer diversiteit in de jury. ‘Net zoals in film en tv is vertegenwoordiging van levensbelang. We moeten zwarte journalisten in onze organisatie hebben', aldus vicevoorzitster Helen Hoehne.

Netflix

Voor Netflix werd het een avond met twee gezichten. Het verzilverde uiteindelijk 10 van zijn 22 nominaties. De zwart-witfilm 'Mank' van David Fincher kon geen enkele van zijn zes nominaties in een award omzetten. 'The Trial of the Chicago 7', vijf keer genomineerd, haalde slechts één award binnen, voor scenarist Aaron Sorkin. Bij de tv-prijzen haalde het streamingplatform wel zwaar uit. 'The Crown' won vier prijzen, waaronder die voor Josh O'Connor, Emma Corrin en Gillian Anderson voor hun rollen als respectievelijk prins Charles, prinses Diana en Margaret Thatcher. Netflix won nog twee andere prijzen. Die gingen naar de miniserie 'The Queen's Gambit', waaronder een voor hoofdrolspeelster Anya Taylor-Joy.

Door de coronacrisis was de uitreiking van de Golden Globes een aaneenschakeling van videoverbindingen. Hier: 'The Queen's Gambit'-actrice Anya Taylor-Joy. ©via Reuters

De Golden Globe voor beste film ging zoals verwacht naar ‘Nomadland’ van de Chinese cineaste Chloé Zhao. Zhao kreeg zelf ook de onderscheiding voor beste regisseur, waarmee ze pas de tweede vrouwelijke winnares werd (na Barbara Streisand in 1984). ‘Nomadland’, dat eerder al onder meer de Gouden Leeuw in Venetië wegkaapte, is het verhaal van een Amerikaanse vrouw die haar job verliest wanneer de gipsfabriek waar ze al jaren werkte de boeken neerlegt. Omdat de economische vooruitzichten in de streek waar ze woont weinig rooskleurig zijn, besluit ze een ruime bestelwagen te kopen en het land rond te trekken op zoek naar een inkomen. Onderweg ontmoet ze allerlei lotgenoten.

Bij ons komt 'Nomadland' zeker nog in de zalen. Als hij op 25 april ook bij de Oscars in de prijzen valt, zou dat wel eens snel kunnen gaan.

‘Nomadland’ is een sober en innemend portret van een vergeten groep mensen, gebaseerd op een non-fictieboek van Jessica Bruder. Met Frances McDormand, die de rechten op het boek had gekocht en ook als producente op de aftiteling staat, heeft de film bovendien de ideale hoofdactrice, een vrouw van wie je het leven op het gezicht kan lezen.

De film loopt sinds verleden week in de Amerikaanse bioscopen (de weinige die open zijn) en is er ook beschikbaar op online platformen. Bij ons komt hij zeker nog in de zalen. Als hij op 25 april ook bij de Oscars in de prijzen valt, zou dat wel eens snel kunnen gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud