in memoriam

Griezelmeester Wes Craven (1939-2015)

De Amerikaanse regisseur Wes Craven is op 76-jarige leeftijd overleden. Craven was een van de grondleggers van het horrorgenre met klassiekers als Nightmare on Elm Street, The People under The Stairs en Scream.

Craven schreef en regisseerde tijdens zijn carrière tientallen horror-films, die vaak als innovatief worden omschreven. De regisseur probeerde in zijn films namelijk om de grenzen van het genre te verleggen. Bovenal slaagde hij erin om van het niche-genre een succes aan de box office te maken.

Zijn grootste klassieker verscheen in 1984, met 'A Nightmare on Elm Street' en de legendarische griezelfiguur Freddy Krueger. Craven kreeg het idee voor de film toen hij een tijd naast een kerkhof woonde in de buitenwijken van zijn geboortestad Cleveland.

Later schreef Craven nog verschillende sequels op die film, die hij wel telkens door iemand anders liet regisseren. Ook zijn succesfilm 'Scream' uit 1996, die doorspekt is met knipogen naar andere horror-klassiekers, kreeg later nog verschillende sequels.

Craven deed ook af en toe uitstapjes buiten het horrorgenre. In 1999 regisseerde hij het drama Music of the Heart, waarin Meryl Streep een onderwijzer in Harlem speelt. Craven gaf ruiterlijk toe dat zijn naam en reputatie mensen weerhield om de film te zien.

En in 2006 schreef en regisseerde hij een romantische hommage aan Oscar Wilde, als deel van de ensemblefilm Paris, je t'aime. Craven schreef in 1999 ook een roman, The Fountain Society.

Craven stierf zondag in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van een kwaadaardige hersentumor, zo deelde zijn manager mee aan Los Angeles Times.

De openingsscène uit Scream:


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud