Heldenbergh en Baetens stapje dichter bij Oscar

©kfd

De Vlaamse film 'The Broken Circle Breakdown' van Felix Van Groeningen is genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. De Oscars worden op zondag 2 maart uitgereikt.

Twee jaar na 'Rundskop' van Michael Roskam is 'The Broken Circle Breakdown' de zevende Belgische film die een nominatie in deze categorie opstrijkt.

De film met Johan Heldenbergh en Veerle Baetens neemt het op tegen 'The Missing Picture' van Rithy Panh (Cambodja), 'Jagten' van Thomas Vinterberg (Denemarken), 'La grande bellezza' (Paolo Sorrentino) en 'Omar' van Hany Abu-Assad (Palestina).

 'The Broken Circle Breakdown' vertelt het verhaal van Elise (Baetens) en Didier (Heldenbergh), die ondanks grote verschillen stapelverliefd worden op elkaar. Wanneer hun dochtertje Maybelle ernstig ziek wordt, komt hun relatie danig onder druk te staan. Producent van de film is Dirk Impens voor Menuet. 

Op een persconferentie donderdagnamiddag noemde Van Groeningen de nominatie 'de kers op de taart': 'Het is al gewonnen. Het zou uiteraard nog ongelooflijker zijn als we de Oscar ook effectief winnen. Dit is niet normaal.' De nominatie zal volgens hem helpen om een breder publiek te bereiken in de VS, waar hij sinds november in de zalen is en nog loopt. Van Groeningen is ook van plan om de film nog eens extra te gaan promoten in de VS.

Actrice Veerle Baetens sloot zich aan. 'Dit is uiteraard een droom voor iedere filmmaker.' Baetens hoopt op een 'break' in de VS, maar ze voegt er meteen aan toe dat er nog geen gesprekken gevoerd zijn. Johan Heldenbergh kon niet op de persconferentie aanwezig zijn, hij draait momenteel een film in Frankrijk.

Animatie

Er is nog een tweede 'Belgische' genomineerde, met 'Ernest et Célestine', een Frans-Belgisch-Luxemburgse coproductie, in de categorie animatiefilm.

De films 'American Hustle' en 'Gravity' zijn de grote favorieten voor 2 maart, met elk 10 nominaties, op de voet gevolgd door '12 Years a Slave'. Die laatste film won vorige week nog de Golden Globe voor beste drama.


'The Broken Circle Breakdown' is de zevende Belgische film ooit die een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film in de wacht sleept. Een overzicht van alle Belgische genomineerden:

  • 1971: 'Paix sur le champs' (Jacques Boigelot)
  • 1989: 'Le maître de musique' (Gérard Corbiau)
  • 1993: 'Daens' (Stijn Coninx)
  • 1995: 'Farinelli: Il Castrato' (Gérard Corbiau)
  • 2001: 'Iedereen beroemd!' (Dominique Deruddere)
  • 2012: 'Rundskop' (Michaël R. Roskam)
  • 2014: 'The Broken Circle Breakdown' (Felix Van Groeningen)

Onze selectie

Tien genomineerden, in willekeurige volgorde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud