Advertentie
Advertentie

'Het vonnis' wint prijs in Chicago

'Het Vonnis' kaapt een prijs weg op het Filmfestival van Chicago ©kfd

Op de 49ste editie van het Internationaal Filmfestival van Chicago heeft 'Het vonnis' van Jan Verheyen de Silver Hugo Special Jury Award gewonnen. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in een persbericht.

Het is van 1969 geleden dat een Belgische speelfilm op het Amerikaanse filmfestival nog in de prijzen viel.

Acteur Jappe Claes nam de prijs in ontvangst. De internationale jury bekroonde de nieuwste film van Verheyen omwille van de 'zelden in de Europese cinema vertoonde strakke presentatie van een rechtbankdrama', meldt het VAF.

'Ik ben uiteraard erg blij met de prijs in Chicago, toch één van de oudste en meest gereputeerde festivals in Noord-Amerika', zegt Jan Verheyen in een eerste reactie in het persbericht. 'De Amerikaanse cinema telt talloze klassieke rechtbankfilms, dus uitgerekend daar in de prijzen vallen doet veel deugd.'

In 1969 won Harry Kümel in Chicago de Hugo voor Beste Regie met de speelfilm 'Monsieur Hawarden', wat de laatste keer was dat een Belgische speelfilm een prijs wegkaapte op het filmfestival.

'Het vonnis' wist sinds 9 oktober al meer dan 100.000 mensen naar de Vlaamse en Brusselse filmzalen te lokken. Verheyen won voor de rechtbankthriller met onder meer Koen De Bouw en Veerle Baetens ook al de prijs voor beste regie op het Wereldfilmfestival van Montréal.

Het filmfestival van Chicago loopt nog tot 24 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud