Hollywoodfilm op komst over Leopold II in Congo

Ben Affleck bijt zich vast in de gruweldaden van Leopold II in Congo. ©Photo News

De film van Ben Affleck en Martin Scorsese over onze zwarte Congo-bladzijde is gebaseerd op de bestseller van Adam Hochschild uit 1998.

De Hollywoodprent over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II is een initiatief van het filmproductiebedrijf van Ben Affleck. De bekende acteur ('Good Will Hunting' en 'Argo') en regisseur ('Gone Baby Gone', 'Live By Night' en opnieuw 'Argo') gaat de historische film zelf regisseren. Ook de productiehuizen van Martin Scorsese en Harry Belafonte zetten hun schouders onder het project, schrijft het filmblad Deadline.

Het boek van journalist Adam Hochschild vormde al eens de basis voor een filmproject. De documentaire 'White King, Red Rubber, Black Death'staat integraal op YouTube.

In de film zal gefocust worden op drie mannen - een zwarte Amerikaanse missionaris, een Engelse onderzoeksjournalist en een Ierse spion - die de wantoestanden in Congo aanklaagden en zo de basis vormden voor een van de eerste menrenrechtenbewegingen uit de geschiedenis.

Bestseller

Basis is het boek 'De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo' uit 1998 van de Amerikaanse journalist Adam Hochschild. Daarin wordt ingegaan op het schrikbewind dat Leopold II van 1885 tot 1908 in zijn toenmalige privékolonie Kongo-Vrijstaat voerde. Volgens Hochschild heeft dat bewind waarschijnlijk aan 8 tot 10 miljoen mensen het leven gekost. Van zijn boek - door David Van Reybrouck in zijn Congo-boek afgedaan als 'helaas meer drijvend op een talent voor verontwaardiging dan voor nuance' - zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

Martin Scorsese. ©Photo News

Affleck en Scorsese zijn niet de eerste filmmakers die de bestseller als inspiratiebron gebruiken. In 2003 verscheen de op het boek geïnspireerde documentaire ‘White King, Red Rubber, Black Death’. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) vond het toen nodig de film als partijdig en zelfs negationistisch weg te zetten.

Ben Affleck maakt zijn film vanuit een persoonlijke belangstelling voor de regio Centraal-Afrika. In 2010 richtte hij mee het Eastern Congo Initiative op, een non-profitorganisatie die de belangen behartigt van en beurzen verleent aan projecten die de gemeenschap in het oosten van Congo versterken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud