Advertentie
Advertentie

Legendarische documentairemaker D.A. Pennebaker overleden

De Amerikaanse documentairemaker D.A. Pennebaker is deze week overleden. Pennebaker maakte onder meer een documentaire over David Bowie, hier op de foto. ©ANP

Rocksterren als Jimi Hendrix, Bob Dylan en David Bowie werden heuse iconen dankzij Pennebakers 'fly on the wall'-documentaires.

Pennebaker, die 94 jaar werd, stierf afgelopen week een natuurlijke dood in zijn woning op Long Island. Dat maakte zijn zoon Frazer zondag bekend. 

Pennebaker, die in 2013 een Oscar kreeg voor zijn volledige oeuvre, gold in de jaren 60 als een van de pioniers van de zogenaamde directe cinema. Hij hield zich bezig met authenticiteit en de weergave van het dagelijks leven en filmde vaak met een handcamera.

Muziek

De trailer van 'Monterey Pop', een registratie van het legendarische festival.

Pennebaker hield zich voornamelijk bezig met rock- en popmuziek. Zo maakte hij 'Don't Look Back' (1967), een portret van Bob Dylan tijdens zijn tournee door Groot-Brittannië, en de concertfilm 'Monterey Pop', over het legendarische Monterey-festival van 1967, waar Jimi Hendrix zijn Stratocaster-gitaar in brand stak. Hij draaide ook de documentaire en concertfilm 'Ziggy Stardust and The Spiders from Mars', over het laatste concert dat David Bowie in 1973 gaf als Ziggy Stardust.

In 'The War Room' (1993) behandelde hij de presidentscampagne van Bill Clinton. Pennebaker werkte vaak samen met zijn vrouw Chris Hegedus, die ook documentairemaker was en met wie hij in 1982 trouwde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud