Film over Lernout & Hauspie in de maak

Pol Hauspie en Jo Lernout (rechts) zo'n 20 jaar geleden ©Photo News

De co-scenarist van de succesfilm ‘Girl’ van Lukas Dhont buigt zich in een volgend project over Jo Lernout en Pol Hauspie, de mannen achter Belgiës grootste techbedrijfschandaal. Er is nog geen regisseur aangeduid.

De film zal ‘DUST’ heten. ‘Stof’ in het Engels, maar even rijk aan betekenis in het West-Vlaams want daar betekent het woord ‘dorst’. Dorst naar groei, naar geld, naar macht.

Het scenario is van de hand van Angelo Tijssens.  ‘De focus ligt niet op financiële feiten en details’, aldus Tijssens, de co-scenarist van de film 'Girl' van Lukas Dhont, ‘wel op wat ze voor mij, een jongen van West-Vlaanderen, symboliseren: mannen met macht, geld en aanzien’.

Het project wordt ontwikkeld door A Private View, de filmproductiemaatschappij van onder meer ‘Zagros’ en ‘The Best of Dorien B’. Een regisseur is er nog niet. De opnames van ‘DUST’ zijn gepland in België en Hongkong.

Nasdaq

Het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie was in de jaren 90 van de vorige eeuw een pionier in spraakherkenning. In 1995 trok het als eerste Belgische bedrijf naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Mede door een aantal overnames groeide Lernout & Hauspie als kool en de exploderende beurskoers trok heel veel kleine Belgische beleggers aan.

Eind 2000 kwam het bedrijf in opspraak nadat de Wall Street Journal het bestaan van spookbedrijven en boekhoudkundige onregelmatigheden aan het licht bracht. De beurskoers begon te kelderen en in oktober 2001 ging het Ieperse bedrijf failliet. De toplui van Lernout & Hauspie werd gearresteerd en veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud