Lukas Dhont uit Cannes terug met Caméra d'Or

Het debut van Lukas Dhont won in totaal vier prijzen in Cannes. ©BELGA

Met de prijs voor het beste regiedebuut ging 'Girl' in totaal met vier prijzen aan de haal op het filmfestival. En nu naar de Oscars?

De Caméra d'Or, voor het eerst in 1978 uitgereikt, gaat naar een speelfilmdebuut dat in één van de programma's tijdens het Filmfestival van Cannes wordt getoond. Dit jaar waren er 18 debuutfilms in de running.

Op de lijst van eerdere laureaten prijken namen als Jim Jarmush, Steve McQueen en Jaco Van Dormael. Lukas Dhont is de eerste Vlaamse filmmaker die de felbegeerde onderscheiding mee naar huis neemt. 'Girl' vertelt het waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

In zijn dankwoord bedankte de 26-jarige Dhont zijn entourage. 'Ik draag de film op aan twee buitengewone mensen. Zij, zonder wie de film er niet gekomen zou zijn (en op wiens verhaal de langspeelfilm is gebaseerd, red.) En hij, die op 16-jarige leeftijd de rol op zich genomen heeft zonder zich zorgen te maken over wat men zou zeggen', aldus Dhont, verwijzend naar de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster, met wie Dhont de trofee in ontvangst nam.

Triomftocht

Trailer uit 'Girl' van regisseur Lukas Dhont

Cannes draaide uit tot een ware triomftocht voor 'Girl'. Eerder won de film er al de Queer Palm 2018, een bekroning voor films die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten.

Het waren uitzonderlijke dagen voor de 26-jarige regisseur, maar die is al helemaal klaar voor zijn volgende film. En misschien ook de Oscars. 'Naar de Oscars gaan is altijd al een kinderdroom geweest, dus als we daar heen gaan, zou dat geweldig zijn', zei Dhont bij zijn terugkeer in Zaventem. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect