‘Mensen kwamen voor mij, niet voor Oud Sluis'

©ANP Kippa

Restaurants sluiten, restaurants openen, kookboeken , meewerken aan tv-programma’s. Chefkok Sergio Herman is de jongste jaren erg actief geweest. De documentaire ‘Fucking Perfect’ - in première op de Berlinale - probeert die onrustige ziel vast te leggen. Dat lukt maar deels.

De Berlinale wordt wel eens verweten dat het een onbestuurbare logge tanker is geworden, een amalgaam van losstaande secties en programma’s. Festivaldirecteur Dieter Kosslick heeft het liever over een vloot van schepen, maar het is niettemin soms moeilijk om door de bomen het bos te zien.

Een voorsmaakje

Een van die nevensecties, Culinary Cinema, is dit jaar aan haar tiende verjaardag toe. Zoals de naam doet vermoeden gaat het om films die een link hebben met de wereld van voedsel en koken. Dit jaar zit daar een personage tussen dat vooral in de Lage Landen een belletje doet rinkelen. Sergio Herman geniet binnen het milieu bekendheid als een meesterchef die steevast met Michelinsterren mag pronken en met zijn restaurant Oud Sluis ooit een uitzonderlijke 20 op 20 scoorde bij Gault Millau. The Jane, het restaurant dat hij een jaar geleden in Antwerpen opende toen hij eind 2013 Oud Sluis opdoekte, heeft intussen ook al een eerste Michelinster op zak. ‘Ik hou me er eerlijk gezegd niet mee bezig’, blijft Herman bescheiden, ‘maar de erkenning is mooi voor het team. Ze werken er tenslotte keihard voor.’

Hoe hard Herman werkt, is dan weer de voornaamste focus van ‘Fucking Perfect’, een documentaire van Willemiek Kluijfhout. De Nederlandse cineaste volgt de chef een jaar lang, van het moment dat hij het plan opvat om een punt te zetten achter Oud Sluis tot de grote opening van The Jane. Wie hoopt om iets te weten te komen over Hermans unieke kookstijl of professionele motivatie komt van een kale reis thuis. Op een paar verhelderende momenten na - Herman die op het strand eetbare planten plukt bijvoorbeeld - gaat het enkel over de bespiegelingen van een succesvolle man. En dat is niet bepaald de boeiendste kant van het verhaal. Het maakt echter wel deel uit van het imago van Sergio Herman als merk, een aspect van zijn job dat door de jaren steeds meer aan belang gewonnen heeft.

‘Op een bepaald moment viel het me op dat steeds meer gasten niet meer zeiden dat ze in Oud Sluis gingen eten maar dat ze naar Sergio gingen’, vertelt hij. ‘Als ik er dan toevallig niet was, reageerden sommigen ontgoocheld. Dat is een groot verschil met Londen of Parijs. Daar gaan de mensen in de eerste plaats op restaurant voor de kwaliteit van het eten en de bediening. Als ik in Parijs bij Alain Ducasse ga eten, kan het me geen bal schelen of hij zelf aanwezig is. Ik ga ervan uit dat hij zijn personeel goed opgeleid heeft.’

Als ik er niet was, reageerden mensen ontgoocheld.
sergio herman
Chef

Toen Herman ook nog eens een tv-persoonlijkheid werd na zijn verschijningen in ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ en ‘Mijn Pop-Up Restaurant’ was het hek helemaal van de dam. ‘Ik werd plots overstelpt met aanbiedingen’, zegt hij. ‘Maar ik ben heel selectief om mijn naam ergens aan te verbinden. Driekwart van de voorstellen sla ik af. En kwaliteit staat voorop.’

Nu The Jane stilaan op kruissnelheid komt, denkt Herman al aan nieuwe projecten. Volgend jaar opent hij bijvoorbeeld een nieuwe zaak in Cadzand, waar hij al Pure C uitbaat. ‘Dat wordt een restaurant met veel glas en zicht op zee, meer ontspannen en rock-’n-roll, met eenvoudige gerechten. En we willen ook uitbreiden naar verschillende Europese steden. Maar daarvoor moet ik eerst geschikt personeel vinden. Anders begin ik er niet aan.’

'Fucking Perfect’ komt op 18 maart uit in de zalen.

De 65ste Berlinale loopt nog tot zondag 15 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud