in memoriam

Michael K. Williams (1966-2021): Amerikaans rasacteur

De Amerikaanse acteur speelde in zijn lange carrière verschillende opgemerkte rollen, maar de invloedrijkste was zonder twijfel die van Omar, de opvallendste figuur in de veelgeprezen serie 'The Wire'.

Michael Kenneth Williams werd maandag dood aangetroffen in zijn appartement in de New Yorkse wijk Williamsburg. Hij was 54.

Met het overlijden van Williams verliest de televisie- en filmwereld een opmerkelijke figuur. Het bekendst is de acteur om zijn rol in 'The Wire' van Omar Little, de straatcrimineel die gewapend met een afgezaagd jachtgeweer drugsbendes overviel. Door de vijf seizoenen heen van wat veel critici een van de beste series ooit beschouwen, bracht Williams met Omar telkens charisma en humor in het donkere, keiharde portret van de drugswereld van de stad Baltimore.

Omar koopt cornflakes (en krijgt wat extra mee)

De rol was ook baanbrekend omdat Omar openlijk homoseksueel was. 'Ik zag veel homofobie in mijn gemeenschap', zei Williams in een gesprek met The New York Times in 2019. 'Omar hielp zonder twijfel die fobie te verzachten en opende een dialoog.'

Maar in zijn veelzijdige carrière was Williams veel meer dan Omar. In een andere veel bekroonde HBO-serie, 'Boardwalk Empire', was hij vijf seizoenen prominent aanwezen als Chalky White, de leider van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de gokstad Atlantic City. Hij tekende ook voor opgemerkte bijrollen in films als '12 Years a Slave' en series als 'When They See Us', 'Lovecraft Country' en 'The Night Of'.

Williams groeide op in een wooncomplex in Flatbush in de New Yorkse wijk Brooklyn. Zijn voorliefde voor dansen leverde hem een rol op als achtergronddanser voor George Michael en Madonna. Tot hij op zijn 25ste een groot litteken overhield aan een aanval in een bar in Queens. Niemand wou Williams nog als danser, maar het litteken zou, dixit Williams in gesprek met de publieke zender NPR, zijn doorbraak én handelsmerk als acteur worden. Toen de rapper 2Pac een foto van Williams zag, koos hij hem voor de rol van zijn broer in zijn biopic 'Bullet'.

Michael K. Williams in 'When They See Us'

'Bullet' leverde Williams een bijrolletje op in 'The Sopranos', een andere HBO-serie die in lijstjes vaak met 'The Wire' wedijvert als beste aller tijden. Uiteindelijk was het die bijrol die uitmondde in 'The Wire'.

Williams bleef echter worstelen met drugsgebruik, een strijd waar hij in verschillende interviews openlijk over sprak. Ook over zijn periode als dakloze drugsverslaafde in Newark, nabij New York, was hij heel open, zoals in dit gesprek met de lokale website NJ.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud