Netflix heeft de code van de Oscars gekraakt

De Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón maakte zijn gelauwerde film 'Roma' voor Netflix. ©AFP

Het is een teken des tijds: de videostreamingdienst Netflix is met tien nominaties voor de Mexicaanse film 'Roma' op weg naar een grote overwinning tijdens het gala van de Oscars.

Netflix won al Oscars in kleinere categorieën, zoals beste documentaire en beste korte documentaire. Maar nu dingt de streamingdienst voor het eerst mee naar de belangrijke beeldjes. De Mexicaanse film 'Roma', gemaakt door de streamingreus, is genomineerd in liefst tien categorieën, waaronder de hoofdcategorieën beste film, regie en actrice. De tien nominaties zijn een belangrijke doorbraak voor Netflix, dat in de toekomst meer films wil maken. De Oscars zijn essentieel om grote Hollywoodsterren binnen te halen.

De film 'Roma' speelt zich af in het Mexico-stad van begin jaren '70.
De Britse hofkomedie 'The Favourite' van Yorgos Lanthimos kreeg ook tien nominaties. De geweldige acteerprestaties van de drie vrouwelijke hoofdrolspelers worden in twee categorieën bekroond. Emma Stone en Rachel Weisz nemen het tegen elkaar op in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Olivia Colman, die de Britse koningin Anne speelt in 'The Favourite', is voor de beste hoofdrol genomineerd. De tien nominaties voor de kostuumfilm zijn enigszins verrassend, omdat de Academy-jury meestal niet warmloopt voor komedies.

Opvallend is ook de nominatie voor regisseur Pawel Pawlikowski in de categorie beste regisseur voor zijn liefdesdrama 'Cold War'. De Pool won eerder al een Oscar voor zijn zwart-witdrama 'Ida'. Net als 'Roma' doet 'Cold War' ook mee in de categorie beste niet-Engelstalige speelfilm, zoals verwacht samen met het Japanse familiedrama 'Shoplifters'. De Belgische inzending 'Girl' viel in deze categorie af tijdens de voorrondes.

'Beautiful Boy', het Hollywooddebuut van Felix van Groeningen, is niet genomineerd. De meeste waarnemers hadden nochtans een nominatie voorspeld voor hoofdacteur Timothée Chalamet.

De trailer van het kostuumdrama 'The Favourite', goed voor tien Oscarnominaties.
Spike Lee is voor het eerst in zijn carrière genomineerd als beste regisseur. Zijn venijnige en humoristische aanklacht tegen racisme 'BlacKkKlansman' maakt kans op zes beeldjes. 'Green Book' en de Freddy Mercury-biopic 'Bohemian Rhapsody' maken elk kans op vijf prijzen.

In de categorie beste film zijn behalve 'The Favourite', 'Roma' en 'BlacKkKlansman' ook 'A Star is Born', 'Vice', 'Green Book', 'Bohemian Rhapsody' en 'Black Panther' genomineerd. Die laatste productie is de eerste stripboekfilm ooit met een nominatie in deze categorie.

De 91ste uitreiking van de Oscars vindt plaats op zondag 24 februari in het Dolby Theatre in Hollywood. Het is nog onduidelijk wie de ceremonie zal presenteren. Aanvankelijk was de komiek Kevin Hart aangesteld, maar die trok zich terug toen een reeks antihomotweets van hem opdook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect