'Nomadland' grote winnaar Oscars, twee prijzen voor film van Caviar

De regisseuse Chloë Zhao is nog maar de tweede vrouw die de prijs voor beste regisseur wint. ©REUTERS

De prent over een nomadische werker is naast een triomf voor regisseuse Chloé Zhao en actrice Frances McDormand ook een opsteker voor Disney. 'Sound of Metal' van het Belgische productiehuis Caviar verzilvert twee van zijn zes nominaties.

Uitgerekend in een pandemiejaar met fors toegenomen racistisch geïnspireerd geweld tegen Amerikanen van Aziatische afkomst stalen twee Aziatische vrouwen de show op de 93ste Academy Awards, de meeste prestigieuze filmprijzen ter wereld.

De Chinese Chloé Zhao won de Oscar voor beste regie met 'Nomadland', een prent over een oudere vrouw die tijdens de Grote Recessie van 2008 alles verliest en als een nomadische werker door het westen van de Verenigde Staten trekt. Nomadland won ook de Oscar voor beste film en die voor beste hoofdactrice, Frances McDormand, en ontpopte zich zo tot dé winnaar van de avond.

'Nomadland' van Chloé Zhao

Het is nog maar de tweede keer dat een vrouw de prijs voor beste regie wint, na Kathryn Bigelow met 'The Hurt Locker' in 2010.

De tweede opvallende winnares was Yuh-Jung Youn. Zij won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in 'Minari', een film over een Koreaans-Amerikaans gezin dat in de Amerikaanse Deep South een boerderij opstart.

De triomf van 'Nomadland' is er ook één voor Hollywood-reus Disney, die met Searchlight het winnende productiehuis in de stal had. Netflix had met 'Mank' en 'The Trial of the Chicago 7' twee nominaties voor beste film. 'Mank' kon de tien nominaties uiteindelijk slechts in twee Oscars vertalen, twee 'technische' prijzen voor cinematografie en productie.

Lijdensweg

Ook 'Sound of Metal' van het Belgische productiehuis Caviar - verdeeld door Amazon Prime - greep naast de prijs voor beste film, maar won wel de Oscars voor beste montage en geluid. Dat laatste is niet meer dan terecht, aangezien de film helemaal draait om geluid. Of beter: het gebrek eraan. 'Sound of Metal' gaat om een metaldrummer (Riz Kahn) die zijn gehoor verliest. Het bijzondere geluidsontwerp van de film maakt zijn lijdensweg pijnlijk voelbaar.

'Sound of Metal' van het Belgische productiehuis Caviar

Nog dit: Glenn Close kon voor de achtste keer een nominatie niet in een Oscar vertalen, voor haar - op zeer gemengde recensies onthaalde - rol in de Netflix-prent 'Hillbilly Elegy'. McDormand won voor de derde keer, na de bekroning voor haar vertolkingen in 'Fargo' (1996) en Three Billboards outside Ebbing, Missouri (2017).

Kijk alstublieft op een zo groot mogelijk scherm naar onze prent.
Frances McDormand
Actrice

McDormand riep de kijkers in de in Union Station opgenomen ceremonie op de bioscoop niet los te laten. 'Kijk alstublieft op een zo groot mogelijk scherm naar onze prent. En op een dag, zo spoedig mogelijk, neem iedereen die je kent mee naar een filmzaal, schouder aan schouder.'

Dat kunnen die kijkers in de niet zo verre toekomst mogelijk doen voor de volgende prent van Zhao: 'Eternals', een 'klassieke' Disney-blockbuster op basis van de gelijknamige comic.

Hopkins en niet Boseman

De Oscar voor beste acteur ging verrassend niet postuum naar Chadwick Boseman in de Netflix-prent 'Ma Rainey's Black Bottom', zoals op de Golden Globes, wel naar Anthony Hopkins. De 83-jarige acteur won voor zijn rol in 'The Father', als dementerende Londense partriarch. Beste mannelijke bijrol was voor Daniel Kaluuya in 'Judas and the Black Messiah', over de militante Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Black Panthers.

Tot slot: 'Drunk' van Thomas Vinterberg won de Oscar voor beste buitenlandse film. Dat betekent dat de Belgische acteurs Koen De Bouw - het Tunesische ‘The Man Who Sold His Skin’ - en Johan Heldenbergh - de Bosnische kanshebber ‘Quo vadis, Aida’ - buiten de prijzen vielen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud