Oscars weer wat witter en mannelijker

©rv

De duistere comicverfilming 'Joker' is met elf nominaties de grote kanshebber voor de Oscars. De Zuid-Koreaanse film 'Parasite' haalt zes nominaties. Ook België maakt kans op een beeldje.

Niemand van de gedoodverfde favorieten hoefde na de bekendmaking van de nominaties voor de 92ste Oscars ontgoocheld te zijn. Zowel voor ‘Joker’ van Todd Philips (elf nominaties) als ‘The Irishman’ van Martin Scorsese, de oorlogsfilm ‘1917’ van Sam Mendes en ‘Once upon a Time... in Hollywood’ van Quentin Tarantino (elk tien nominaties) liggen de kaarten goed. Ook Netflix (twintig nominaties) kan tevreden zijn, na de teleurstellende Golden Globes vorige week. Met ‘Marriage Story’ en ‘The Irishman’ heeft de streamingkampioen twee ijzers in het vuur in de competitie beste film.

Samen met ‘Once upon a Time... in Hollywood’ is ‘Joker’, de comicverfilming met Joaquin Phoenix, als enige genomineerd in wat nog altijd de belangrijkste drie categorieën van de Oscars zijn: beste film, beste regie en beste mannelijke hoofdrol. Enkele jaren geleden kregen de Oscars nog veel commentaar op hun minderhedenpolitiek. Dat leidde tot meer kleur en meer vrouwen in de jury van ’s werelds grootste filmprijzen, maar dit jaar niet per se tot een diverser genomineerdenveld. In de categorie beste regisseur is geen enkele vrouw genomineerd. En in de vier acteurscategorieën is de Britse Cynthia Erivo (uit de biopic ‘Harriet’) de enige niet-blanke acteur.

Arm en rijk

Dat betekent niet dat Hollywood het afgelopen jaar alleen naar de navel van ‘white America’ heeft gestaard. De Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’ duikt op in zes categorieën, waaronder beste film en regisseur (Bong Joon Ho). De tragikomedie over de kloof tussen arm en rijk won vorig jaar de Gouden Palm in Cannes en dook in zowat alle favorietenlijstjes van journalisten op. Het gebeurt evenwel niet vaak dat een niet-Engelstalige film zoveel Oscarnominaties krijgt. ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ van Ang Lee en ‘Roma’ van Alfonso Cuarón haalden ooit tien nominaties.

Ook ons land mag hopen op een Oscar, zij het in een kleinere competitie. De Franstalige kortfilm ‘Une soeur’ met Veerle Baetens is genomineerd in de categorie liveactie. ‘Une soeur’ is een 16 minuten lange psychologische thriller die op festivals al meerdere prijzen won. Baetens speelt een noodlijnoperatrice die een vrouw aan de andere kant van de lijn uit een benarde situatie probeert te helpen.

De 92ste Oscaruitreiking vindt plaats op zondag 9 februari in het Dolby Theatre in Hollywood.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud