'Raised by Wolves': met Ridley Scott tussen mensmachines

Ouderschap en religie zijn de dominante thema’s in ‘Raised by Wolves’ van Ridley Scott. ©HBO Max

Ridley Scott, de man achter ‘Alien’ en ‘Blade Runner’, levert met ‘Raised by Wolves’ een onderkoelde sciencefictionserie af waarin twee robots een nieuwe beschaving willen starten op de aarde.

Kunnen robots mensenkinderen grootbrengen en de beschaving heropbouwen op aarde? Dat is het uitgangspunt van ‘Raised by Wolves’. De tiendelige sciencefictionserie beleefde vorig jaar haar première op HBO Max, het streamingplatform van de Amerikaanse betaalzender. Het is de eerste grote titel uit het HBO Max-aanbod waaruit het Vlaamse Streamz vanaf volgende week kan putten.

‘Raised by Wolves’ is geen gemakkelijke kost. Dat zal niet verbazen voor wie het sf-werk van Ridley Scott kent. De inmiddels 83-jarige Britse regisseur staat bekend voor zijn visueel aantrekkelijke maar erg ingewikkelde verhalen. Hoewel ‘Blade Runner’ vandaag inhoudelijk en vormelijk als een van de grootste sciencefictionfilms aller tijden geldt, wist het grote publiek in 1982 niet goed wat het ermee aan moest. Aanvankelijk was ook ‘Alien’ (1979) commercieel geen groot succes.

Scott heeft nooit de gewoonte gehad rooskleurige sf-verhalen te vertellen. Dat is niet veranderd. ‘Raised by Wolves’ draait rond twee androïden - machinale mensen, zeg maar - die gevlucht zijn van de aarde nadat die werd verwoest tijdens een religieuze oorlog. Op de planeet Kepler-22b ergens diep in het sterrenstelsel komen Moeder en Vader, zoals ze heten en elkaar ook de hele tijd afstandelijk aanspreken, aan met in hun rugzak enkele menselijke embryo’s waarmee ze een nieuwe beschaving willen starten.

Manipulatief

Het moet een samenleving worden die vrij is van religie en verafgoding. Maar het ouderschap gaat Moeder en Vader niet zo goed af. Na twaalf jaar overleeft maar een van hun zes mensenkinderen. Waarom komt de kijker met mondjesmaat te weten. Door het verlies van hun kinderen gaan ze hun waarde als ouders in twijfel trekken. Uit eigenbelang ontvoert Moeder andere mensenkinderen die inmiddels op de planeet zijn gearriveerd. Haar enige ‘echte’ kind begint zich tegen haar te verzetten. Snel blijkt ook dat de ontvoerde kinderen religieus zijn. Dat botst met haar atheïsme.

Bekijk hier de trailer van Raised by Wolves

Ouderschap en religie lopen als een rode draad door de tien afleveringen. Het is soms amusant en herkenbaar hoe de twee robots met het ouderschap worstelen en de muren op lopen door de manipulatieve inborst van hun mensenkinderen.

Humor is ver te zoeken, behalve bij Vader soms.

Moeder en Vader worden gespeeld door twee onbekende acteurs: de Deense Amanda Collin en de Brit Abubakar Salim. Hoe goed ze ook spelen, het is moeilijk sympathie op te brengen voor hun personages. Komt het door de kille manier waarop ze met elkaar en hun kroost omgaan? Of ligt het aan de klinische manier waarop de serie in beeld is gebracht? Kepler-22b is een onherbergzame planeet. Het is er grauw, stoffig en grijs en elke bewoner zit boordevol paranoïa en angst: voor elkaar, voor de straffen van god, voor de verpletterende verantwoordelijkheden van het ouderschap. Humor is ook ver te zoeken, behalve bij Vader soms.

©HBO Max

De grauwheid is wel indrukwekkend in beeld gebracht. Scott en co. - de Brit regisseerde de eerste twee afleveringen, maar is wel producent van de hele reeks - gingen filmen in een kraterachtig niemandsland in Zuid-Afrika. Grijsblauw domineert. De cameravoering is verbluffend, de special effects zijn spectaculair. Visueel sterk is ook het moment waarop Moeders bleke huid in een bronskleurig pantser verandert en ze in de lucht stijgt, de armen gespreid. Dan krijgt de serie iets Bijbels.

‘Raised by Wolves’ houdt het midden tussen het dystopische van ‘Battlestar Galactica’ en het mechanische van de ‘Terminator’-films. Je moet er echt voor gaan zitten. De afleveringen komen traag op gang maar nemen in de allerlaatste minuten elke keer een intrigerende wending, zodat je toch weer verder wil kijken.

‘Raised by Wolves’ is vanaf 10 mei te bekijken op Streamz.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud